Το «Φεγγαράκι» θα ξαναφωτίσει τον Θερμαϊκό

Το «Φεγγαράκι» θα ξαναφωτίσει τον Θερμαϊκό

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλήρωμα του χρόνου για να αναδυθεί και πάλι το περίφημο «Φεγγαράκι» στη θάλασσα του Θερμαϊκού, που μαζί με ένα γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου θα κάνουν ακόμα πιο όμορφη την εκπληκτική παραλία της Θεσσαλονίκης, έφτασε.

Οι ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες ξεπεράστηκαν και στο αμέσως επόμενο διάστημα το «Φεγγαράκι» θα τοποθετηθεί στην επιφάνεια της θάλασσας στο ύψος της Ηλεκτρικής Εταιρείας, ενώ μερικά μέτρα παρακάτω, στην προκυμαία, εγκαθίσταται εργοτάξιο για τη φιλοτέχνηση από τον Κώστα Βαρώτσο του γυάλινου «Πύργου της φιλίας» – δωρεά ευπατρίδη θεσσαλονικιού επιχειρηματία.

«Φεγγαράκι» και «Πύργος» θα φωτίζονται αρμονικά τις νύχτες, και μαζί με τις γειτνιάζουσες περίφημες «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου θα προσφέρουν στους χιλιάδες περιπατητές της παραλίας ένα μαγικό θέαμα, όπως αυτά που απεικονίζονται στους πίνακες ζωγραφικής.

Ηταν μια νύχτα χωρίς φεγγάρι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν άγνωστοι ξήλωσαν το λαμπρό (μισο)φέγγαρο, έργο του καλλιτέχνη Παύλου Βασιλειάδη, που είχε τοποθετηθεί στο πλαίσιο της ανάπλασης της παραλίας στον βραχίονα της Νέας Παραλίας απέναντι από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», και το πέταξαν στη θάλασσα.

Μερικοί είπαν τότε ότι οι δράστες –στον δήμο περιήλθαν πληροφορίες ότι ενήργησαν για λογαριασμό πασίγνωστου επιχειρηματία– το έκαναν γιατί θύμιζε την… τουρκική ερυθρά ημισέληνο! Κάποιοι άλλοι παρέπεμπαν στην ψυχιατρική.

Σε κάθε περίπτωση, η παραλία, η μεγάλη προίκα της φύσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έχασε από τη λάμψη της, αφού το «Φεγγαράκι», όπως ήταν γνωστό, μαγνήτιζε, και κάποια δειλινά, σε συνδυασμό με τα παιγνίδια του φωτός στον Θερμαϊκό, αιχμαλώτιζε, υπνώτιζε, το ανθρώπινο βλέμμα.

Το αντικρίζουν όλοι όσοι έχουν την τύχη να κάνουν μια βόλτα τα απογεύματα στην παραλία, το λένε οι ζωγράφοι, το υμνούν οι ποιητές: βγάζει υπέροχα, μοναδικά χρώματα ο Θερμαϊκός, το έκανε έτσι η φύση. Με φόντο, αυτά τα χρώματα μαγεύουν ακόμα πιο πολύ τα έργα των σπουδαίων καλλιτεχνών στην προκυμαία.

«Φεγγαράκι» και «Ομπρέλες» ήταν και θα είναι οι πόλοι έλξης της νεολαίας, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και των εκδρομέων από τις γύρω χώρες που κατέφθαναν και εξακολουθούν να καταφθάνουν για να απολαύσουν ένα ηλιοβασίλεμα στον Θερμαϊκό, νεόνυμφοι για να φωτογραφηθούν με τη γαμήλια ένδυση, νεανικά συγκροτήματα για να πλημμυρίσουν με μελωδίες την ατμόσφαιρα, αφήνοντας τον Λευκό Πύργο παραπάνω, για μεγαλύτερες και πιο ψαγμένες ιστορικά ηλικίες.

Συνεχείς φθορές

Αλλά, δυστυχώς, υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Δεν είναι μόνο οι βάνδαλοι που έκοψαν, πέταξαν και «έσβησαν» στη θάλασσα το «Φεγγαράκι» ή κάποιοι άλλοι που ξερίζωσαν και εξαφάνισαν μία από τις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου. Εχει γίνει μάστιγα το καθημερινό μουντζούρωμα με ανόητα, οπαδικά συνήθως, συνθήματα, οι φθορές σε κατασκευές και χώρους άθλησης και ξεκούρασης των περιπατητών, ακόμα και σε μαρμάρινους ανδριάντες ή πινακίδες ενημερωτικές. Συχνά βλέπει κανείς φίλους της παραλίας και παιδιά δημοτικών σχολείων να προσπαθούν να καθαρίσουν τις επιφάνειες, αλλά την επομένη πάλι τα ίδια.

Τώρα, με το επερχόμενο κομψοτέχνημα του Βαρώτσου και την τοποθέτηση του «Φεγγαριού», η πόλη θα αποκτήσει ένα μαγευτικό τρίγωνο με θέα τον Θερμαϊκό, το οποίο θα την κάνει ακόμα πιο ελκυστική.

Οσο δύσκολο ήταν να πιστέψει κανείς ότι υπήρξαν άνθρωποι που κατέστρεψαν αυτό το έργο τέχνης, άλλο τόσο δύσκολο ήταν να επανατοποθετηθεί, καθώς ο Μινώταυρος της γραφειοκρατίας απειλούσε να το καταπιεί. Μέχρι και άδεια από το ΝΑΤΟ χρειαζόταν για να τοποθετηθεί μέσα στη θάλασσα σε μικρή απόσταση από την ακτή. Ολα αυτά ξεπεράστηκαν και πλησιάζουν οι νύχτες κατά τις οποίες το «Φεγγαράκι», λαμπρό, θα «φέγγει» στους ρομαντικούς να περπατούν τις νύχτες στην παραλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή