«Πλήττει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό η απόφαση του ΣτΕ για μη μοριοδότηση των μαθητών-αθλητών»

«Πλήττει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό η απόφαση του ΣτΕ για μη μοριοδότηση των μαθητών-αθλητών»

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το «φλέγον» ζήτημα, που προέκυψε εσχάτως, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για μη μοριοδότηση μαθητών -αθλητών στις εξετάσεις τους, για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, μίλησε σήμερα, μεταξύ πολλών άλλων, στο Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.

«Τόσο ο υπουργός, ο κ. Βασιλειάδης, όσο ο υπουργός Παιδείας, ο κ. Γαβρόγλου και εγώ, έχουμε τοποθετηθεί για το ζήτημα. Θεωρούμε, βεβαίως, ότι η απόφαση του ΣτΕ πλήττει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και από την μεριά της Πολιτείας, αφού πάρουμε και μελετήσουμε το σκεπτικό της απόφασης, θα προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ακόμη και νομοθετικές, ώστε να αποκαταστήσουμε την αδικία που, κατά τη γνώμη μας, έχουν υποστεί οι μαθητές που χάνουν το κεκτημένο που έχουν εδώ και δεκαετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστίασε, ακόμη, ο κ. Συναδινός, στο ότι για τη σημερινή αθλητική ηγεσία: «Βασικός παράγοντας και αυτοσκοπός του αθλητισμού είναι ο ίδιος αθλητής, ο ασκούμενος πολίτης και αυτός ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας δεν μπορεί να μην υπάρχει σε ζωντανές αθλητικές πόλεις και αθλητικές περιφέρειες. Αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης στον αθλητισμό και παραλάβαμε ένα συγκεκριμένο σύστημα, με συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και κρατικό μηχανικό προσανατολισμένο σε λογική που επιθυμούμε και επιχειρούμε να αλλάξουμε».

Συνέχισε λέγοντας: «Στο ερώτημα, πώς; Να γκρεμίσουμε, να κάνουμε επιδιορθώσεις, απλά να διαχειριστούμε, με ποια εργαλεία; Χωρίς τον ΟΠΑΠ και τους πόρους του παρελθόντος, χωρίς ποτέ να έχουν αξιοποιηθεί οι ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί πόροι, τα ΕΣΠΑ, με αιμορραγία συνεχή, ακόμη και σήμερα, από τα χρέη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αρκεί να πω πως το 2015 πληρώσαμε 11 εκ. ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού Αθλητισμού για ένα Ολυμπιακό Μουσείο που δεν υπάρχει στην Αθήνα, χωρίς αντικειμενικό σύστημα κατανομής πόρων στους αθλητικούς φορείς που δεν είναι αξιόπιστα καταγεγραμμένοι και αναγνωρισμένοι.

Αρα, επί της ουσίας ένα υπουργείο που δεν έχει εργαλεία δημοκρατίας για να μοιράσει δημοκρατικά και αντικειμενικά τους πόρους. Ετσι έχουμε μια σειρά από Αθλητικές Ομοσπονδίες οι οποίες, από τις οικονομικές τους χρήσεις, κινούνται στα όρια της παραβατικότητας και άλλες υγιείς και νοικοκυρεμένες, που χάνονται σε αυτήν την κατάσταση. Παραλάβαμε μια εικόνα ανισοκατανομής ανάμεσα στις περιφέρειες, η πλειοψηφία των έργων στο 19% ήταν στο νομό Αργολίδας και στο 30% στο νομό Αττικής. Εδώ υπάρχει προφανώς ένα πελατειακό κράτος. Από αυτά τα 64 έργα, σε 24 νομούς, το 45% είναι σε απένταξη, το 27% σε εξέλιξη, το 19% σε αδράνεια, 1 έργο είναι ολοκληρωμένο. Αρα, έχουμε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, «φούσκα», ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Με δυνατότητα ετήσιας μίσθωσης από το υπουργείο μας, η ΓΓΑ έχει περίπου 10 εκ. ευρώ, από τα οποία 2,8 μπορούν να διατεθούν ετησίως για ένταξη νέων έργων και τα υπόλοιπα 7,2 για τα έργα που είναι ήδη ενταγμένα ή σε εξέλιξη.

Μέσα στα 3 χρόνια δουλειάς μας , η εικόνα είναι αρκετά πιο βελτιωμένη, μόνο το 2017 έχουμε εντάξει 86 έργα σε 13 περιφέρειες, 38 νομούς και 65 δήμους της χώρας, την διετία 2013-2014 η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε 3 έργα συνολικά, τη διετία 2015-2016 8, το 2017 συν το 2018 που προγραμματίζουμε, θα έχουμε 19 έργα, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν τα ΕΑΚ Θεσσαλονίκης και το Καυτανζόγλειο, που αντιστοιχεί στο 22% των συνολικών έργων με περισσότερο από 1,4 εκ. ευρώ. Για πρώτη φορά εντάχθηκαν έργα στην Ημαθία, στην Πέλλα, στις Σέρρες, το Κιλκίς, στην Πιερία».

Μίλησε διεξοδικά, επιπλέον, για τα έργα που έχουν γίνει στην περιφέρεια, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, αναφορικά με το Καυτανζόγλειο Στάδιο, τις ενέργειες για το Εθνικό Κολυμβητήριο που το χαρακτήρισε «ερείπιο», για τα ΕΑΚ, για αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι αυθαίρετες, για κλειστό γυμναστήριο που λειτουργούσε εντός των διυλιστηρίων της ΕΚΟ, το οποίο σφραγίστηκε. «Αναρωτιέμαι αν προηγούμενοι υπουργοί αθλητισμού γνώριζαν ότι υπάρχει αυστηρή οδηγία που απαγορεύει αθλητικές και κοινωνικές χρήσεις σε χώρους διυλιστηρίων σε λειτουργία», τόνισε ο κ. Συναδινός.

Επικέντρωσε, επίσης, στην «Ολυμπιακή κληρονομιά, γιατί έχουμε 10 εκ. για νέα έργα, διότι υπάρχει μια … μαύρη τρύπα, την οποία γνωρίζουν, όχι μόνο στην Αθήνα. Τα ξέρουν και δήμαρχοι και κάτοικοι της Μακεδονίας. Εχουμε ημιτελή έργα, το γήπεδο στο Αμύνταιο, το κολυμβητήριο στη Λαμία, το κλειστό γυμναστήριο Χίου, το κολυμβητήριο Βέροιας, το κολυμβητήριο στη Ναύπακτο, το ποδηλατοδρόμιο στα Χανιά. Δυστυχώς, παντού, σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν έργα που έχουν παραληφθεί, έχουν πληρωθεί και δεν είναι κατασκευασμένα».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT