ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαντορίνη: Χρυσαυγίτες οξυγονοκόλλησαν πόρτα σχολείου για να εμποδίσουν σημαιοφόρο από την Αλβανία

emporio

Την πόρτα σχολείου στο Εμπορειό της Σαντορίνης οξυγονοκόλλησαν μέλη της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να εμποδίσουν μαθήτρια από την Αλβανία να κρατήσει τη σημαία.

Η παρέλαση τελικά ματαιώθηκε, ενώ παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και την 28η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να μην παρελάσει πάλι το Γυμνάσιο. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Θήρας

Για μια παρέλαση που δεν έγινε

Σήμερα στο Εμπορείο γίναμε μάρτυρες γεγονότων που δεν ταιριάζουν ούτε στην ημέρα, ούτε στο νησί της Σαντορίνης που μετρά κι αυτό τους δικούς του νεκρούς εκτελεσθέντες από τους ναζιστές κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο Βουρβούλο.

Οργανωμένη ομάδα οργισμένων «πολιτών» με μέλη της Χρυσής Αυγής μετά τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων εμπόδισαν τη διεξαγωγή της παρέλασης, απαιτώντας να μην παρελάσει η σημαία του Γυμνασίου Εμπορείου στα χέρια της Αλβανικής καταγωγής σημαιοφόρου. Η μικρή αστυνομική δύναμη που υπήρχε δεν κατάφερε να τους αποτρέψει. Συγχαίρουμε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Εμπορείου για την ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση που κράτησαν.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια με βάση την κείμενη νομοθεσία στη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρου – παραστατών και υπευθύνων για την κατάθεση στεφάνων, συμμετέχουν οι καλύτεροι σε επίδοση μαθητές – μαθήτριες ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή και υπηκοότητα.

Καλούμε την κοινωνία της Σαντορίνης, τους μαθητές και τους γονείς μέσα από τα όργανά τους να αναγνωρίσουν τον εθνικισμό και το φασισμό πίσω από τις «πατριωτικές» κορώνες, να καταδικάσουν τις απαράδεκτες αυτές συμπεριφορές και να απομονώσουν τη ρητορική μίσους και ρατσισμού. Πάει πολύ «η σπορά των νικημένων του ΄45» (κατά τα λεγόμενα του ίδιου του αρχηγού της χρυσής αυγής), οι υμνητές του Χίτλερ και τιμητές των ταγματασφαλιτών να μας κάνουν μαθήματα πατριωτισμού.

Ως ΕΛΜΕ Θήρας και ως εκπαιδευτικοί είμαστε περήφανοι για όλες και όλους τους μαθητές/μαθήτριες ανεξαρτήτου θρησκείας και εθνικότητας  και τους εκπαιδευτικούς και δηλώνουμε στη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Εμπορείου ότι θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση και προστασία μας σε κάθε επίπεδο. Καταδικάζουμε κάθε έκφραση περιφρόνησης, μισαλλοδοξίας και φανατισμού και απαιτούμε σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία της σχολικής κοινότητας.

Μαθητές, γονείς εκπαιδευτικοί μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να αποτρέψουμε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα εθνικισμού. Τη σημαία έχουν δικαίωμα να κρατήσουν όλα τα παιδιά που μοιράζονται στα σχολεία μας "την ελληνική παιδεία".

ΟΧΙ στο φασισμό – ΟΧΙ στο ναζισμό

Καταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ

Το περιστατικό καταγγέλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητεί την ομόθυμη καταδίκη όλου του δημοκρατικού πολιτικού φάσματος.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος «οι νέες αθλιότητες στις οποίες προέβη η Χρυσή Αυγή σε γυμνάσιο της Σαντορίνης, προκειμένου να εμποδίσει μαθήτρια αλβανικής καταγωγής να παρελάσει ως σημαιοφόρος την 25η Μαρτίου, πρέπει να συναντήσουν την ομόθυμη καταδίκη όλου του δημοκρατικού πολιτικού φάσματος. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που συμβαίνει ανάλογο περιστατικό στο συγκεκριμένο σχολείο. Ανάλογο ρατσιστικό περιστατικό είχε συμβεί και στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο Εμπορειό της Σαντορίνης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «κίνδυνος για την ελληνική κοινωνία είναι ο φόβος, το μίσος και οι φασιστικές πρακτικές, όχι τα παιδιά που παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον. Θα εντείνουμε τους αγώνες μας από κοινού με την εκπαιδευτική κοινότητα ώστε ο ρατσισμός και ο φασισμός να ηττηθεί οριστικά».