Υποθηκοφύλακες: ο ν.4512/18 παραβιάζει το Σύνταγμα

Υποθηκοφύλακες: ο ν.4512/18 παραβιάζει το Σύνταγμα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή στην οποία διατυπώνει τις απόψεις της σε σχέση με το ρεπορτάζ «Υποθηκοφύλακες εναντίον κτηματολογίου» έστειλε η Ένωση Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Σε σχέση με δημοσίευμα που αναρτήθηκε χθες 26/3 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σας με τίτλο «Υποθηκοφύλακες εναντίον κτηματολογίου» και υπογράφεται από τον κ. Γιώργο Λιάλιο, σας επισημαίνουμε τα εξής:

1. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι όλως παραπλανητικός, καθώς οδηγεί το αναγνωστικό κοινό στην εντύπωση ότι οι άμισθοι υποθηκοφύλακες αντιμάχονται το έργο του κτηματολογίου. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει: το κτηματολόγιο, από το 2003, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι πρώτες κτηματογραφήσεις, λειτουργεί μέσω των υποθηκοφυλακείων της χώρας που εν μία νυκτί και υπό την αποκλειστική ευθύνη μας μετατράπηκαν σε «μεταβατικά» κτηματολογικά γραφεία. Έκτοτε, στις περιοχές που καλύπτονται από το κτηματολόγιο, οι άμισθοι υποθηκοφύλακες διενεργούμε όχι μόνο τις καταχωρήσεις των εμπραγμάτων συναλλαγών στο νέο κτηματολογικό σύστημα, αλλά και τις διορθώσεις των αναρίθμητων σφαλμάτων της κτηματογράφησης, εισπράττοντας μάλιστα -εμείς μόνοι- την δυσαρέσκεια του συναλλασσόμενου κοινού για λάθη για τα οποία ουδόλως ευθυνόμαστε.

2. Οι αιτήσεις ακύρωσης που πρόσφατα ασκήσαμε (σημειωτέον ότι είναι περισσότερες της μίας που αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι δε αιτούντες πλείονες των 64) δεν στρέφονται κατά του έργου του κτηματολογίου καθεαυτού -όπως επιχειρείται να συναχθεί από το εν λόγω άρθρο στη λογική δήθεν του «παλαιού» που αντιστρατεύεται το «νέο»- αλλά κατά της ενεργείας του Υπουργού Περιβάλλοντος να καταργήσει το θεσμό που υπηρετούμε και ταυτόχρονα το νομικό επάγγελμά μας και να αποκόψει οριστικώς το νομικό έλεγχο και την καταχώριση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων από τις δομές της Δικαιοσύνης. Δεν πρόκειται για «απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που μετετράπη σε μπούμερανγκ», αλλά για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος, που προέβλεψε ρητώς και τους δύο θεσμούς: τόσο τα υποθηκοφυλακεία και τους αμίσθους υποθηκοφύλακες με εγγυήσεις λειτουργικής ανεξαρτησίας – και δη στο κεφάλαιο των διατάξεων περί δικαστικής εξουσίας – όσο και τη σύνταξη του κτηματολογίου ως υποχρέωση του κράτους.

3. Αντί, λοιπόν, οι δύο θεσμοί να λειτουργούν παράλληλα και συνεργαζόμενοι, όπως επιτάσσει το Σύνταγμά μας, αλλά και όπως συμβαίνει σήμερα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, ο πρόσφατος ν. 4512/2018 συνεπάγεται την πλήρη «απορρόφηση» των υποθηκοφυλακείων από το νεόκοπο ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Κατά παγκόσμια δε πρωτοτυπία, η Ελλάδα θα έχει κτηματολογικά γραφεία σε όλη την επικράτεια, αλλά όχι κτηματολόγιο, καθώς η σύνταξη του έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό που υπολείπεται του 10% της επιφάνειας της χώρας.

4. Ο λόγος αυτού του ισχνότατου αποτελέσματος ουδόλως οφείλεται στη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων. Τουναντίον, η βασική αιτία, για την οποία το έργο βρίσκεται από πολλών ετών σε ουσιαστικό τέλμα έγκειται, ακριβώς, στη μη αξιοποίηση, κατά το στάδιο της κτηματογράφησης, της υπάρχουσας υποδομής των υποθηκοφυλακείων και των μεταγεγραμμένων σε αυτά τίτλων ιδιοκτησίας. Οι πολίτες εκλήθησαν να δηλώσουν εξ υπαρχής τα εμπράγματα δικαιώματα τους, καταβάλλοντας νέα τέλη και με την απειλή οριστικής απώλειας αυτών, και το όλο έργο κατέστη υπερβολικά φιλόδοξο και κοστοβόρο, ενώ το πραγματικό ζητούμενο ήταν η δημιουργία αξιόπιστων χαρτών που εξακολουθούμε σήμερα να μην έχουμε. Ο πρόσφατος ν. 4512/2008 δεν επιφέρει καμία αλλαγή ως προς τον αρχικό αυτό λανθασμένο σχεδιασμό.

5. Αντιλαμβανόμαστε τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που δημιούργησε η άσκοπη εργασία της επανακαταχώρισης εκατομμυρίων εμπραγμάτων δικαιωμάτων, ήδη καταχωρημένων στα υποθηκοφυλακεία της χώρας, συμφέροντα που απαιτούν τεράστια και διαρκή χρηματοδότηση με μηδαμινό, ωστόσο, παραγόμενο έργο. Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, την προσδοκία δημοσιοϋπαλληλοποίησης, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, των εκατοντάδων ιδιωτικών υπαλλήλων των γραφείων μας που οι ίδιοι κάποτε προσλάβαμε, αλλά και αυτών της πρώην ΕΚΧΑ Α.Ε. που εσχάτως εκδίδουν δελτία τύπου εναντίον μας. Είναι προφανές ότι πίσω από τις κορώνες εντυπωσιασμού περί «φιλέτων», «ξεβολέματος» και «καθεστώτος» βρίσκεται η ανυπαρξία πραγματικών αντεπιχειρημάτων σε όσα με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια προβάλλουμε.

Με εκτίμηση,

Εκ μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Δημητριάδης

Η Γενική Γραμματέας

Ελευθερία Μαρουλάκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή