Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ξημερώματα εκοιμήθη ο μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, ύστερα από πολύμηνη περιπέτεια με την υγεία του. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε Θεραπευτήριο της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε, το πρωί, στον Πατριαρχικό Ναό, τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού μητροπολίτη, παρουσία ιεραρχών του Θρόνου, της Πατριαρχικής Αυλής και των εργαζομένων στο Πατριαρχείο.

Το μεσημέρι συνήλθε η ευρισκόμενη στην Πόλη Ιεραρχία του Θρόνου, προκειμένου να αποφασίσει για τα διαδικαστικά της εξοδίου Ακολουθίας, καθώς και για να αναγγείλει, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, και επισήμως την εκδημία του μακαριστού ιεράρχη.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων, υπέρτιμος και έξαρχος Προποντίδος, κυρός Ιάκωβος (Σωφρονιάδης), γεννήθηκε στο Φερίκιοϊ Κωνσταντινουπόλεως το έτος 1947. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές φοίτησε στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο και στη συνέχεια εισήχθη στην Ι. Θεολογική Σχολή Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε το 1970. Κατά το τελευταίο έτος της φοίτησής του, στις 14 Σεπτεμβρίου 1969, χειροτονήθηκε διάκονος στην Αθήνα και έλαβε το όνομα Ιάκωβος. Μετά την αποφοίτησή του, προσελήφθη ως Πατριαρχικός Διάκονος και Εισηγητής του Οικουμενικού Πατριάρχου. Το 1973 διορίσθηκε Κωδικογράφος και την επόμενη χρονιά προήχθη στη θέση του υπογραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Το 1984 προήχθη σε αρχιγραμματέα, και το 1987 εξελέγη μητροπολίτης Λαοδικείας.

Τον Ιούνιο του 2002 μετετέθη στην Ι. Μητρόπολη Πριγκηποννήσων. Κατά το διάστημα της διακονίας του στην Πατριαρχική Αυλή και στη συνέχεια ως μητροπολίτης δημοσίευσε άρθρα, μελέτες και λόγους σε πληθώρα περιοδικών, καθώς και στον ημερήσιο Τύπο της Κωνσταντινουπόλεως. Δέχθηκε τιμητικές διακρίσεις από τις Εκκλησίες Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Ρουμανίας, Ελλάδος, Πολωνίας, Γεωργίας, την Ι. Μονή Σινά, διάφορες Ι. Μητροπόλεις και Ιδρύματα. Το 2011 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος του Ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», ενώ πρόσφατα αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT