Πακέτο διακοπών για «γνωριμία» με την ελληνική κρίση

Πακέτο διακοπών για «γνωριμία» με την ελληνική κρίση

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν επρόκειτο για ένα συνηθισμένο πακέτο διακοπών, αλλά για ξενάγηση στην ελληνική κρίση. Οπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της, η βρετανική εφημερίδα Guardian σχεδίαζε να οργανώσει του χρόνου για τους αναγνώστες της επταήμερη περιοδεία στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες, έναντι 2.500 αγγλικών λιρών, θα μιλούσαν με πρώην υπουργικό στέλεχος, οικογένειες ανέργων, αλλά και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με το προσφυγικό. Το ίδιο εγχείρημα πάντως έχει επαναληφθεί, τουλάχιστον ακόμη μία φορά. Το 2013, ολιγομελής ομάδα τουριστών βρέθηκε στην Αθήνα. Πίσω από κλειστές πόρτες συνάντησε τότε πολιτικούς, πανεπιστημιακούς και συνδικαλιστές.

Η είδηση για την προσφορά της βρετανικής εφημερίδας προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που αποκάλεσαν το εγχείρημα «διακοπές μιζέριας» και «σαφάρι». Τελικά, η βρετανική εφημερίδα απέσυρε χθες από την ιστοσελίδα της το πακέτο διακοπών και πρόκειται να το επανεξετάσει.

Η περιοδεία του 2013 είχε διαρκέσει από τις 22 μέχρι τις 30 Ιουνίου και δεν σχετιζόταν με τη βρετανική εφημερίδα. Οι ταξιδιώτες ήταν μόλις τέσσερις, από την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, και το πακέτο τότε κόστιζε λίγο πιο ακριβά: 2.750 αγγλικές λίρες. Τη διοργάνωση είχε αναλάβει αποκλειστικά το πρακτορείο Political Tours, το οποίο επρόκειτο να συνεργαστεί με τη Guardian για το νέο πακέτο διακοπών στην Ελλάδα της κρίσης. Ιδρυτής του πρακτορείου που αναλαμβάνει παρόμοιες αποστολές σε άλλες γωνιές του πλανήτη είναι ο πρώην ανταποκριτής των New York Times στα Βαλκάνια Νίκολας Γουντ.

Πριν από πέντε χρόνια είχα συναντήσει στην Αθήνα τον ίδιο και ορισμένους από τους ταξιδιώτες στο τέλος της πρώτης ξενάγησης. Σε μία εβδομάδα είχαν δει δεκάδες ανθρώπους. Μόνον ένας από τους συμμετέχοντες, Βρετανός οικονομικός αναλυτής και διαχειριστής κεφαλαίων, είχε δεχθεί τότε να μιλήσει επώνυμα για την «εναλλακτική τουριστική εμπειρία του». Προτού φτάσει στην Ελλάδα, για να προετοιμαστεί, είχε διαβάσει τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της οικονομίας στη χώρα μας.

Πακέτο διακοπών για «γνωριμία» με την ελληνική κρίση-1

Συνολικά 15 Ελληνες πολιτικοί μίλησαν τότε στους τέσσερις ξένους ταξιδιώτες. Ωστόσο, οι διοργανωτές δεν θέλησαν να δημοσιοποιήσουν τα ονόματά τους, ούτε το περιεχόμενο των συζητήσεων. Αλλωστε όλες οι συναντήσεις ήταν εμπιστευτικές. Η μόνη διευκρίνιση ήταν ότι είδαν εκπροσώπους όλου του πολιτικού φάσματος, εκτός της Χρυσής Αυγής. Κάποιοι ήταν βουλευτές και κάποιοι άλλοι, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για την κατάρτιση του προγράμματος οι διοργανωτές είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα έναν χρόνο νωρίτερα. Πρώτος σταθμός των τουριστών το 2013 ήταν η Σάμος. Είχαν επιλέξει το συγκεκριμένο νησί γιατί, πέρα από τον τουρισμό, η οικονομία του στηρίζεται και στην αγροτική παραγωγή. Το 2019 στο πακέτο διακοπών της βρετανικής εφημερίδας Guardian η Σάμος θα ήταν και πάλι η πρώτη στάση. Αυτή τη φορά δεν θα επισκέπτονταν μόνον τους τοπικούς αμπελώνες, αλλά θα ενημερώνονταν και για το προσφυγικό ζήτημα.

Αλλοι σταθμοί των ταξιδιωτών το 2013 ήταν το Πέραμα, όπου είδαν ναυτεργάτες και ανέργους, και η Κόρινθος, όπου συνάντησαν νέους αγρότες. Το καινούργιο πακέτο περιελάμβανε μετάβαση στον Πειραιά και ξενάγηση στην πλατεία Συντάγματος, η οποία προβάλλεται ως το επίκεντρο των διαδηλώσεων της περιόδου 2010-2012. Ξεναγός των αναγνωστών της Guardian στην Αθήνα θα ήταν, σύμφωνα με την περιγραφή της τουριστικής προσφοράς, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Ελλάδα Ελενα Σμιθ, ενώ στη Σάμο τον ίδιο ρόλο θα είχε ο ντόπιος δημοσιογράφος Μάνος Στεφανάκης.

Αλλοι προορισμοί

Η «Κ» επιχείρησε να επικοινωνήσει χθες με το πρακτορείο Political Tours και τον ιδρυτή του, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό. Η Ιορδανία, η Κούβα, ο Λίβανος και η Βόρεια Ιρλανδία είναι ακόμη μερικοί προορισμοί του ίδιου γραφείου. Τον Ιούνιο, μάλιστα, διοργανώνουν ξενάγηση στη Βρετανία με θέμα το Brexit. «Ταξιδέψτε πέρα από τους τίτλους» είναι το βασικό τους μότο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT