Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Πυρπολητής»

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Πυρπολητής»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτογραφικό υλικό από την άσκηση «Πυρπολητής» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Η άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στα βορειοδυτικά της Ρόδου, αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τη στρατιωτική ηγεσία και κοινοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα (μετά τις 2 τα μεσάνυχτα) σε όλες τις εμπλεκόμενες μονάδες του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.), του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) και των Ειδικών Δυνάμεων (Ε.Δ.).

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Πυρπολητής»-1

Η επιλογή της τοποθεσίας του σεναρίου της άσκησης, δηλαδή στα Δωδεκάνησα, σε απόσταση αρκετών ωρών από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και μακριά από τις κύριες πτέρυγες μάχης της Π.Α. είχε ως σκοπό ακριβώς να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά και την ταχύτητα των Ε.Δ.

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Πυρπολητής»-2

Στην άσκηση συμμετείχαν μία φρεγάτα, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, ενώ ένα από τα πλοία Ταχείας Μεταφοράς τύπου «Zubr» μετέφερε, μεταξύ άλλων, προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων (μονάδες αμφίβιων καταδρομών, αλεξιπτωτιστές, μονάδες υποβρυχίων καταστροφών, πεζοναύτες κ.ά.) μεταφέρθηκαν στην περιοχή των σεναρίων και με άλλους τρόπους, καθώς στην άσκηση ενεπλάκησαν μεταφορικά, αλλά και επιθετικά ελικόπτερα. Τις επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα υποστήριξαν από αέρος μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α.

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Πυρπολητής»-3

Η άσκηση ολοκληρώθηκε πριν από το τέλος της ημέρας. Από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπήρξε καμία κινητικότητα, μάλιστα χθες καταγράφηκε μηδενική δραστηριότητα στον αέρα. Πρόκειται για γεγονός μάλλον αναμενόμενο, καθώς όταν πραγματοποιούνται ασκήσεις κάποιας κλίμακας στο Αιγαίο, υπάρχει σχετική αυτοσυγκράτηση από τη μια ή την άλλη πλευρά. Δίχως, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι οι Τούρκοι δεν προχωρούν κανονικά στους δικούς τους σχεδιασμούς.

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Πυρπολητής»-4

Της διαταγής από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο για την άσκηση ετοιμότητας είχε προηγηθεί ένα πολύωρο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) με τη συμμετοχή του Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, του Α/ΓΕΝ Νίκου Τσούνη και του Α/ΓΕΑ Χρήστου Χριστοδούλου. Η δημοσιοποίηση της διαταγής του υπουργού Αμυνας στα ΜΜΕ, ήταν και η πηγή πληροφόρησης για τον «Πυρπολητή» σε αρκετά και διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης. Το ΣΑΓΕ συνεδρίασε με αρκετά μεγάλη ατζέντα. Στην κορυφή της στέκονταν τα ζητήματα αναδιοργάνωσης, η οποία, ούτως ή άλλως, λόγω πιεστικών αναγκών έχει σημειώσει κάποια πρόοδο. Ωστόσο, ο αποτελεσματικότερος συντονισμός ανάμεσα λ.χ. στις διαφορετικές διοικήσεις Ειδικών Δυνάμεων επιτάσσει τη δημιουργία ενός ενοποιημένου οργάνου.

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Πυρπολητής»-5

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει επιδείξει ιδιαίτερη προσωπική μέριμνα για όλες τις πτυχές του ανορθόδοξου πολέμου. Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία και η θητεία προσώπων με γνώσεις στο συγκεκριμένο θέμα, όπως εκείνη του αρχηγού Στόλου Ιωάννη Παυλόπουλου. Παράλληλα, γίνεται μια προσπάθεια ανανέωσης ορισμένων οπλικών συστημάτων, κυρίως πυρομαχικών, με σκοπό την αδιάκοπη προμήθεια ανταλλακτικών για ελικόπτερα και αεροσκάφη. Τη Δευτέρα, στην επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής ο κ. Καμμένος θα ζητήσει την έγκριση για εκταμίευση 55 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση μεταφορικών αεροσκαφών.

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Πυρπολητής»-6
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT