ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Haberturk: Απορρίφθηκε η ένσταση για τους Έλληνες στρατιωτικούς – Παραμένουν κρατούμενοι

haberturk-aporrifthike-i-enstasi-gia-toys-ellines-stratiotikoys-amp-8211-paramenoyn-kratoymenoi-2241733

Απορρίφθηκε η ένσταση που κατατέθηκε κατά της απόφασης για διατήρηση της προφυλάκισης τους στις φυλακές Αδριανούπολης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Συγκεκριμένα, το 1ο Ειρηνοδικείο Αδριανουπόλεως, στο οποίο είχαν προσφύγει οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις 2 Μαρτίου στις φυλακές, αποφάνθηκε σήμερα ότι είναι αναρμόδιο να εξετάσει την ένσταση, αφού την απόφαση είχε λάβει το 2ο Ειρηνοδικείο Αδριανουπόλεως στο οποίο και παρέπεμψε την αίτηση.

Το 2ο Ειρηνοδικείο Αδριανουπόλεως επιλήφθηκε άμεσα της ένστασης, την οποία και απέρριψε με την ίδια αιτιολογία, που είχε λάβει προχθές. Με αυτή την απόφαση οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν υπό κράτηση μέχρι νεοτέρας, περιμένοντας την κατάθεση του κατηγορητηρίου ούτως ώστε ο δικαστής να ορίσει δικάσιμο για την υπόθεσή τους. 

Οι συνήγοροι των δύο αξιωματικών υπέβαλαν την Τετάρτη ένσταση κατά της πρώτης απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου, το οποίο έκρινε πως οι δύο Έλληνες πρέπει να παραμείνουν υπό κράτηση. 

haberturk-aporrifthike-i-enstasi-gia-toys-ellines-stratiotikoys-amp-8211-paramenoyn-kratoymenoi0

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, οι δικαστές εκτίμησαν ότι υπάρχουν «ισχυρές αποδείξεις» ότι έχουν διαπράξει αδίκημα. Οπως αναφέρει μάλιστα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, oι δικαστικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να διαφύγουν, εάν αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν είναι κάτοικοι Τουρκίας.

Οπως γράφει το Anadolu, οι δύο Ελληνες αξιωματικοί κατηγορούνται «για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη» αλλά και «απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας», καθώς «έχουν καταγράψει εικόνες στα κινητά τους τηλέφωνα τις οποίες θα έστελναν στους ανωτέρους τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών το Anadolu προεξόφλησε τις ποινές των Ελλήνων αξιωματικών «για τις παράνομες πράξεις τους» κάνοντας λόγο για έως και 5 χρόνια φυλακή.