ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκάρδια τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν με Βαρθολομαίο

05s5varth

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, από την Αγκυρα κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία. Η εγκάρδια συνομιλία κράτησε περίπου 15 λεπτά. Σύμφωνα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για τις ευχές που του απηύθυνε με την ευκαιρία της επανεκλογής του ως προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης, τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του υπέρ της ενότητας της Ορθοδοξίας, για την Κανονική άδεια που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να κτιστεί παρεκκλήσιον του Αγίου Ανδρέου στον περίβολο της πρεσβείας της χώρας του στην Αγκυρα, καθώς και για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε κατά τις δύο επισκέψεις του στο Αγιον Ορος. «Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον σεβασμό του ρωσικού λαού προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως αφότου ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος και ο λαός του έλαβαν από αυτήν το χριστιανικό βάπτισμα, κάτι που αποτελεί, όπως είπε ο πρόεδρος, γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Ακόμα, ο κ. Πούτιν μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τον αδελφικό χαιρετισμό του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου και την ετοιμότητα του Μακαριωτάτου για τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών», ανέφερε το Πατριαρχείο.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε στον κ. Πούτιν και στον ρωσικό λαό Καλή Ανάσταση, εξέφρασε δε τα συλλυπητήριά του για το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στο Κεμέροβο της Σιβηρίας. Στη συνέχεια, επανέλαβε τα συγχαρητήριά του για τη στήριξη που παρέχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και υπογράμμισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον εκ της θέσεώς του συντονιστικό του ρόλο υπέρ της πανορθοδόξου ενότητος. Προσέθεσε, επίσης, ότι το Πατριαρχείο φροντίζει, σύμφωνα με την Κανονική και ποιμαντική του ευθύνη, για την ικανοποίηση των πνευματικών και θρησκευτικών αναγκών και των ρωσικής καταγωγής ορθοδόξων πιστών, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Τουρκία. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι, σε άλλη επίσκεψή του στην Τουρκία, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.