ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οχι» του Εφετείου στην έκδοση της Εφίμοβα στη Μάλτα

ochi-toy-efeteioy-stin-ekdosi-tis-efimova-sti-malta-2244121

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, αποφάσισε κατά της έκδοσης της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας Μαρίας Εφίμοβα στη Μάλτα και ζήτησε άρση της κράτησής της.

Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν είτε να ζητηθούν περισσότερες διευκρινίσεις από τις δικαστικές αρχές της Μάλτας σχετικά με τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδώσει, ή να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών κατά της έκδοσης της 36χρονης Ρωσίδας στη Μάλτα. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα εντάλματα αφορούσαν αδικήματα ήσσονος σημασίας.

Η πληροφοριοδότρια Μαρία Εφίμοβα κρατούνταν αρχικά στις φυλακές του Ελεώνα Θηβών, καθώς βρίσκονταν σε εκκρεμότητα δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψής της από τη Μάλτα. Η ίδια είχε μιλήσει στην «Κ» για την περιπέτειά της.

Η Εφίμοβα υπήρξε πηγή πληροφοριών της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία έχασε τη ζωή της τον Οκτώβριο του 2017, όταν εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητο της. Η Γκαλιζία είχε αποκαλύψει ότι η τράπεζα Pilatus Bank φέρεται να διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Ergant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.