Με αλυσοπρίονο κατά αγάλματος Τρούμαν

Με αλυσοπρίονο κατά αγάλματος Τρούμαν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισοδιακό χαρακτήρα έλαβε η χθεσινή διαδήλωση φοιτητών και μαθητών κατά των βομβαρδισμών στη Συρία, όταν διαδηλωτές επεχείρησαν να γκρεμίσουν το άγαλμα του προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν στο κέντρο της Αθήνας και αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν για να το αποτρέψουν. Για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, ενώ έγιναν και συγκρούσεις με τους φοιτητές. Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε δύο φοιτητές, ενώ το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (επιρροής ΚΚΕ) κατήγγειλε την «αστυνομική βαρβαρότητα, που προκάλεσε τραυματισμό τεσσάρων φοιτητών».

Η αντιπολεμική διαδήλωση ξεκίνησε από τα Προπύλαια χθες το μεσημέρι με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και φοιτητών. Στην εξέλιξη της πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία, μια ομάδα αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο και κατευθύνθηκε στο άγαλμα του Τρούμαν, στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου. Εκεί στελέχη του ΜΑΣ εξοπλισμένα με σχοινιά έδεσαν το άγαλμα και προσπάθησαν να το ρίξουν, ενώ εμφανίστηκε ακόμα και αλυσοπρίονο για να το κόψει από τα πόδια και να είναι πιο εύκολη η ανατροπή του! Και καθώς η επιχείρηση ανατροπής του αγάλματος ήταν σε πλήρη εξέλιξη, εμφανίστηκαν διμοιρίες της ΥΑΤ που απομάκρυναν τους διαδηλωτές του ΜΑΣ. Εγιναν προσαγωγές δύο φοιτητών, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Στη ΓΑΔΑ, όπου μεταφέρθηκαν οι δύο φοιτητές, συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας φοιτητές, στελέχη του ΠΑΜΕ, ενώ αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και βουλευτών του ΚΚΕ ζήτησε την απελευθέρωση των δύο προσαχθέντων, χωρίς αποτέλεσμα. Σε σχετική του δήλωση ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ, κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάλεσε σε σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ. Οι διαδηλωτές χθες πέταξαν αυγά στις πρεσβείες Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ, ενώ ένταση επικράτησε και στη διαδήλωση του Σαββάτου, όταν μέλη του ΚΚΕ έγραψαν συνθήματα στο οδόστρωμα κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το άγαλμα του Τρούμαν είχαν ρίξει με σχοινιά διαδηλωτές το 2007, στο πλαίσιο αντιαμερικανικής διαδήλωσης. Το 1986 το είχε ανατινάξει ο ΕΛΑ, ενώ το 1997 άγνωστοι είχαν πριονίσει τα πόδια του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή