ΙΚΑ: ορόσημο η 20ή Ιουλίου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναντήσεις μετά συναντήσεων, ειδικοί μεσολαβητές και Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, είναι το νέο σκηνικό στο οποίο διαδραματίζεται η κόντρα της κυβέρνησης με τους γιατρούς του ΙΚΑ, ενώ χθες διαφάνηκαν τα πρώτα σημάδια καλής θέλησης για ουσιαστικό διάλογο και από τις δύο πλευρές.

Στη χθεσινή συνάντηση του Συλλόγου Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ) Αθήνας, Πειραιά με τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο που έγινε στα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ενώπιον μεσολαβητή, συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να μετατεθεί ο δημόσιος διάλογος για τις 20 Ιουλίου. Ο διοικητής του ΙΚΑ δεσμεύθηκε να μην προβεί σε κανένα μέτρο εναντίον των γιατρών του ΙΚΑ που συμμετείχαν στην 48ωρη απεργία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ δέχθηκε να διευκολύνει τη διενέργεια της Γενικής Συνέλευσης που έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη ο ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας-Πειραιά.

Υπεθυμίζεται ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου είχε απευθυνθεί στον ΟΜΕΔ για την ανάδειξη διαμεσολαβητού με σκοπό την έναρξη δημόσιου διαλόγου. Οι γιατροί του ΙΚΑ Αθήνας-Πειραιά επισημαίνουν ότι θα αναμένουν τα αποτελέσματα του διαλόγου προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Τη Δευτέρα στις 11.30 το πρωί, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) -μέλος της οποίας είναι φυσικά η ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας-Πειραιά- έχει καλέσει σε δημόσιο διάλογο την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας – Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη διοίκηση του ΙΚΑ στα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διατησίας. Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ έχει ήδη κηρύξει τέσσερις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις από την Παρασκευή 20 Ιουλίου, δεσμεύθηκε όμως ότι σε περίπτωση που μέσα από τον διάλογο επιλυθούν τα αιτήματά τους, τότε θα συνεδριάσει πάραυτα προκειμένου να αναβάλει την απεργία. Οσον αφορά στην πρόσκληση σε διάλογο των υπουργείων Υγείας και Εργασίας για τις 20 Ιουλίου, ημέρα που ενδεχομένως να αρχίσει ο νέος κύκλος απεργιών, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ κ. Ελευθέριος Αθανασόπουλος έχει δηλώσει ότι οι γιατροί θα προσέλθουν στον διάλογο με καλή διάθεση.

Στις 20 Ιουλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων για το ενιαίο σύστημα δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως είχε επισημάνει πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή