Ο αυτοκράτωρ με τα 300 βόδια και άλλες ιστορίες

Ο αυτοκράτωρ με τα 300 βόδια και άλλες ιστορίες

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαϊλέ Σελασιέ. Στις 19 Αυγούστου του 1924, το Φάληρο έσφυζε από το ενθουσιώδες πλήθος που είχε σπεύσει να υποδεχθεί το βασιλικό ατμόπλοιο της Αβησσυνίας ή Αιθιοπίας. Ο τότε διάδοχος του θρόνου, Χαϊλέ Σελασιέ, συνάντησε τον πρωθυπουργό Θεμιστοκλή Σοφούλη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Α΄ και στη συνέχεια παρακολούθησε χριστιανική τελετή – άλλωστε, παρότι εθεωρείτο μεσσίας του κινήματος του Ρασταφαριανισμού, ο ίδιος ήταν χριστιανός ορθόδοξος. Πέρα από την πίστη, πολλά ένωναν τη χώρα μας με το αφρικανικό βασίλειο, αφού μέχρι και η ελληνική γλώσσα κατείχε εξέχουσα θέση στην αιθιοπική αυλή. Από το γεμάτο πρόγραμμά του, που περιελάμβανε επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και αγώνες στίβου προς τιμήν του, ο Ρας Ταφάρι, όπως τον είχαν ονομάσει, ξεχώρισε την παράσταση αρχαίου δράματος που παρακολούθησε στο Ηρώδειο. Ωστόσο, η επίσκεψη του Αιθίοπα ηγέτη έμεινε στην ιστορία της ελληνικής πολιτικής σκηνής για έναν άλλο λόγο. Επειτα από την επίσκεψή του στους προσφυγικούς καταυλισμούς ξεριζωμένων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Ρας Ταφάρι αποφάσισε να δωρίσει 300 βόδια από τη χώρα του, ως ελάχιστη συμβολή για την ενίσχυση διατροφικών αναγκών των προσφύγων. Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τη μεταφορά τους, ωστόσο μια σειρά λανθασμένων ενεργειών καθυστέρησε κατά πολύ την άφιξή τους και κόστισε ένα μεγάλο ποσό στο ελληνικό Δημόσιο. Τελικά, όταν τα βόδια έφτασαν στο λιμάνι, οι κτηνίατροι της κυβέρνησης έκριναν πως δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες διαβίωσής τους στην Ελλάδα και τα ζώα εστάλησαν στα σφαγεία.

Βεατρίκη και Κλάους της Ολλανδίας. Στις 7 Οκτωβρίου του 1997, η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Κλάους, επισκέφθηκαν την Αθήνα, προσκεκλημένοι του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Τα ρεπορτάζ της εποχής μιλούσαν για εδραίωση των στενών δεσμών της χώρας, ενώ η ολλανδική βασιλική επίσκεψη σήμανε και τη νέα εποχή των ευρέων ελληνοολλανδικών σχέσεων. Είχε προηγηθεί επίσημη επίσκεψη, στις 18 Απριλίου του 1989, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη. Η ίδια η βασίλισσα Βεατρίκη δήλωσε ότι η Αθήνα τής θύμισε τα παιδικά της χρόνια, αναπολώντας τις στιγμές που, μαθήτρια, γνώριζε τον ελληνικό πολιτισμό και επισκεπτόταν τη χώρα ιδιωτικώς. Το ολλανδικό βασιλικό ζεύγος παρέμεινε στη χώρα έως τις 10 Οκτωβρίου, έχοντας επισκεφθεί και τη Θεσσαλονίκη, θαυμάζοντας τους θησαυρούς του Αγίου Ορους και πολιτιστικά εκθέματα της σύγχρονης Νύμφης του Θερμαϊκού.

Χουάν Κάρλος και Σοφία της Ισπανίας. Πέντε γεμάτες ημέρες, 25-29 Μαΐου του 1998, διήρκεσε η επίσημη επίσκεψη του Ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας, τέως πριγκίπισσας της Ελλάδας. Ο «Χουανίτο», όπως τον αποκαλούσε η βασίλισσα Φρειδερίκη όταν ακόμη ήταν διάδοχος του ισπανικού θρόνου, και η Σοφία επισκέφθηκαν τον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ αποδόθηκαν οι προσήκουσες τιμές στους γονείς της Σοφίας, Παύλο και Φρειδερίκη, στους τάφους του κτήματος Τατοΐου. Για τη «ρέινα» Σοφία ήταν η πρώτη φορά, από το 1967, που επισκεπτόταν την Ελλάδα και το πρόγραμμα ήταν πυκνό: εκτός από τα γεύματα με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, τις επισκέψεις σε ιδρύματα και νοσοκομεία, επισκέφθηκαν την Αρχαία Ολυμπία και τη Θεσσαλονίκη.

Αλβέρτος Β΄ και Πάολα του Βελγίου. Τον Ιούνιο του 2001, οι άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βελγίου επισφραγίστηκαν με μια εξαιρετικά θερμή επίσκεψη του βασιλιά Αλβέρτου Β΄ και της συζύγου του Πάολα. Στο Προεδρικό Μέγαρο, το βασιλικό ζεύγος αντήλλαξε δώρα με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Στη συνέχεια, οι Βέλγοι βασιλείς παρακολούθησαν συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής και επισκέφθηκαν φιλανθρωπικά ιδρύματα της Αθήνας, ωστόσο η κορύφωση της επίσκεψής τους έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη και στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, που εντυπωσίασε το ζεύγος. Ο Αλβέρτος Β΄ και η Πάολα μαγεύτηκαν από το ελληνικό τοπίο σε τέτοιο βαθμό, ώστε έκτοτε έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα για να περάσουν τις διακοπές τους, με τη… δέουσα μυστικότητα, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά και στην Κρήτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή