ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκλειστική δήλωση πρίγκιπα Καρόλου στην «Κ»: Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου

08s15britai
s3_080518_prince-charles
s3_080518_prince-charlesnew
s3_080518_prince-charles--2

«Εκτός των άλλων, η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και ήμουν επί μακρόν γοητευμένος από τον πολιτισμό και την ιστορία της, καθώς και ιδιαίτερα τυχερός που έχω επισκεφθεί μερικά από τα πιο όμορφα και μοναδικά μέρη της», υπογραμμίζει σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Κ» ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας της Ουαλλίας Κάρολος, μία ημέρα πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα. «Μάλιστα, με δική μου εισήγηση, η Σχολή μου των Παραδοσιακών Τεχνών έχει δημιουργήσει προγράμματα στη Μεγάλη Βρετανία όπου διδάσκεται στους φοιτητές η τέχνη της αγιογραφίας, που είναι βεβαίως ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και της Ορθόδοξης Ελληνικής θρησκευτικής έκφρασης», συνεχίζει και προσθέτει:

«Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα και πολλοί Ελληνες περνούν δύσκολα τα τελευταία χρόνια, θέλησα να βρω έναν τρόπο, έστω μικρό και περιορισμένο, για να βοηθήσω τους νέους στη χώρα να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους, είτε μέσω επαγγελματικής κατάρτισης, είτε στηρίζοντάς τους για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Με αυτό το θέμα ασχολείται η φιλανθρωπική μου οργάνωση Prince’s Trust, εδώ και σαράντα δύο χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία και πρόσφατα και στο εξωτερικό. Συναισθανόμενος τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ελληνες, σκέφτηκα ότι, ίσως, η εμπειρία που έχουμε συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσε να φανεί κατά κάποιο τρόπο χρήσιμη, για να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που έχει μπροστά της αυτή η τόσο ξεχωριστή χώρα».

Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη (9-11 Μαΐου) του πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του, δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, έχει σκοπό να τιμήσει τους μακραίωνους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

Αποκλειστική δήλωση πρίγκιπα Καρόλου στην «Κ»: Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου-1
O πρίγκιπας Κάρολος σε μία από τις δράσεις της φιλανθρωπικής οργάνωσής του «The Prince’s Trust». 

Το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και οι δεσμοί με το Αγιον Ορος

Το 1981, στον απόηχο των μεγάλων εξεγέρσεων και ταραχών στις υποβαθμισμένες γειτονιές του Μπρίξτον στο Λονδίνο και του Τόξτεθ στο Λίβερπουλ, η φιλανθρωπική οργάνωση του πρίγκιπα Καρόλου, «The Prince’s Trust», προσπάθησε να προσφέρει διέξοδο. Μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης επιχείρησε τότε να υποστηρίξει τους νέους, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια για την επιτυχή έξοδό τους στην αγορά εργασίας.

Εκτοτε, περισσότεροι από 900.000 μη προνομιούχοι νέοι, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι ή ψυχικά ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία έχουν βοηθηθεί από την οργάνωση του πρίγκιπα Καρόλου.

To «Prince’s Trust» ιδρύθηκε το 1976 και πριν από λίγα χρόνια οι δράσεις του επεκτάθηκαν εκτός βρετανικών συνόρων, σε Αυστραλία, Καναδά, Ινδία, Ιορδανία, Μάλτα, Πακιστάν, Νέα Ζηλανδία και Μπαρμπάντος. Από πέρυσι η οργάνωση απέκτησε παρουσία και στην Ελλάδα.

Η αυριανή άφιξη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου στην Αθήνα (πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετά το 1998) συμπίπτει με τη διεξαγωγή του πρώτου κύκλου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης από τη φιλανθρωπική του οργάνωση στη χώρα μας. Το «Prince’s Trust International» συνεργάζεται στην Ελλάδα με το Ιδρυμα Μποδοσάκη, την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Knowl, τον φορέα Corallia που συντονίζει την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών και την Action Finance, η οποία παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε επίδοξους επιχειρηματίες.

Κατά της ανεργίας

Βασικός στόχος της φιλανθρωπικής οργάνωσης του πρίγκιπα Καρόλου είναι να εστιάσει στο ζήτημα της μακροχρόνιας ανεργίας που μαστίζει τους νέους της Ελλάδας. Στα μέσα Φεβρουαρίου βρέθηκε στην Αθήνα ένας ειδικός της βρετανικής οργάνωσης για να συντονίσει την εφαρμογή του προγράμματος «Get Into» στη χώρα μας.

Πέρυσι περίπου 6.000 νέοι συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Βρετανία, λαμβάνοντας εντατική εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς. Βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι εμπλέκει και εργοδότες με ανοιχτές θέσεις εργασίας στον σχεδιασμό και στην υλοποίησή του.

Αποκλειστική δήλωση πρίγκιπα Καρόλου στην «Κ»: Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου-2
Xθες στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης με βαν το 2016.

Ο πρώτος κύκλος στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 16 Απριλίου σε συνεργασία με την εταιρεία Vodafone. Μία ομάδα νέων (ο μεγαλύτερος από τους συμμετέχοντες είναι ηλικίας 30 ετών και ο νεότερος 21 ετών) εκπαιδεύεται σε τεχνικές δεξιότητες στο κομμάτι των πωλήσεων. Οσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα έχουν πιθανότητες να προσληφθούν από την ίδια την εταιρεία που το υλοποιεί. Εφόσον πληρωθούν οι διαθέσιμες θέσεις μπορούν να λάβουν επιπλέον υποστήριξη και επιμόρφωση για δύο μήνες από την Knowl. Σε μία εβδομάδα τελειώνει ο πρώτος κύκλος του προγράμματος και θα ακολουθήσουν άλλοι τρεις. Ο επόμενος θα ξεκινήσει σε συνεργασία με την εταιρεία Goldair Handling.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Prince’s Trust», τρεις στους τέσσερις νέους που έλαβαν την υποστήριξη της οργάνωσης κατόρθωσαν να βρουν εργασία, εισήλθαν εκ νέου στην εκπαίδευση ή συνέχισαν να καλλιεργούν τις δεξιότητές τους. «Ημουν τόσο μπερδεμένος, σε τόσες πολλές πτυχές της ζωής μου. Είναι τρομακτικό να δημιουργήσεις κάτι από το μηδέν. Πρέπει να έχεις τη θέληση, να προσπαθήσεις», έχει δηλώσει ο Ντάνιελ Εντμουντ, πρώην χρήστης ουσιών και ωφελούμενος των προγραμμάτων του «Prince’s Trust» στη Βρετανία. Με τη βοήθεια ενός μέντορα σε θέματα επιχειρηματικότητας κατάφερε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, δημιουργώντας μια δική του εταιρεία που ασχολείται με θέματα ψυχικής υγείας.

«Τα πρώτα σημάδια της δουλειάς μας στην Ελλάδα είναι πολύ θετικά και αποτελούν λαμπρό παράδειγμα του πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με τοπικούς φορείς για να βοηθήσουμε τους νέους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αλλάξουν τις ζωές τους», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Prince’s Trust International, Τζόναθαν Τάουνσεντ.

Ο πρίγκιπας Κάρολος προεδρεύει ή είναι ο προστάτης περισσότερων από 400 φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και οργανισμών. Εχει ιδρύσει ακόμη στη Βρετανία Σχολή Παραδοσιακών Τεχνών στην οποία διδάσκεται η τέχνη της ορθόδοξης αγιογραφίας.
Ακόμη, διατηρεί στενούς δεσμούς με το Αγιον Ορος και έχει επισκεφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ιδιωτικά και χωρίς επισημότητα, την αθωνική πολιτεία. Καθοριστική είναι και η συμβολή του στη συνδρομή για την αποκατάσταση της Μονής Χιλανδαρίου, μέσω της οργάνωσης «Φίλοι του Αγίου Ορους».