ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαλάζιες σημαίες: Οι πιο καθαρές παραλίες για το 2018

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-2018-2249427

Τη δεύτερη θέση – ανάμεσα σε 47 χώρες – κατέχει η Ελλάδα στις βραβεύσεις ακτών και μαρινών, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως , με 519 βραβευμένες ακτές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων.

Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 89 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές,  679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος  «Γαλάζια Σημαία», έλαβε χώρα στο Παράλιο Άστρος, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμο.

Δείτε μερικές από αυτές σε φωτογραφίες.

Αγία Φωτιά Δήμος Ιεράπετρας

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-20180

Aγιος Ιωάννης Περιστερών,  Δήμος Κέρκυρας

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-20182

Αγ. Νικήτας-Πευκούλια, Δήμος Λευκάδα

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-20184

Αγ. Παντελεήμονας, Δήμος Αγίου Νικολάου

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-20186

Αγ. Πέτρος, Δήμος Άνδρου

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-20188

Αλυκές Δροσιάς, Δήμος Χαλκιδέων

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201810

Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 1, Δήμος Νέστου 

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201812

Αμμόλοφοι Δήμος Παγγαίου

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201814

Αμμουδάρα, Δήμος Μαλεβιζίου

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201816

Αμμούδες Φαληράκι, Δήμος Ρόδου

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201818

Ανισαράς, Δήμος Μαλεβιζίου

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201820

Αρμενιστής, Δήμος Σιθωνίας

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201822

Δρήρος, Δήμος Αγίου Νικολάου 

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201824

Γερακινή, Δήμος Πολυγύρου

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201826

Γλυφάδα

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201828

Καλογριά Δήμος Δυτικής Αχαΐας

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201830

Καραβοστάσι, Δήμος Λασιθίου 

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201832

Κιτροπλατεία, Δήμος Λασιθίου

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201834

Κοκκίνη Χάνι, Δήμος Χερσοννήσου

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201836

Βληχά, Δήμος Ρόδος

galazies-simaies-oi-pio-kathares-paralies-gia-to-201838

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν  όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα σκάφη αειφόρου τουρισμού στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που έκλεισε το 2016, 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
/