ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών μετά τον εντοπισμό θαλαμηγού ανοιχτά του Κατακόλου

katakolo-thumb-large
34234katakolo2-thumb-large--2

Κινητικότητα των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών προς την Ευρώπη, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Ιόνιο, μετά τον εντοπισμό της θαλαμηγού «IMREN 1», σημαίας Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ ακρωτηρίου Γέρακα Ζακύνθου και ακρωτηρίου Κατάκολου Ηλείας, η οποία μετέφερε 38 πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες.

Πρόκειται για 35 υπηκόους Ιράκ, δύο υπηκόους Ιράν και έναν υπήκοο Συρίας, τους οποίους το Λιμενικό Σώμα μετέφερε με ναυαγοσωστικό σκάφος στο λιμάνι για προανάκριση.

Μετά την ακινητοποίηση της θαλαμηγού από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, συνελήφθη ο 50χρονος κυβερνήτης του, ο οποίος είναι υπήκοος Ρωσίας και σύμφωνα με πηγές της «Κ», βρίσκεται αυτή την ώρα στον Ανακριτκή Πειραιά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του λιμενικού στην «Κ», οι 38 μετανάστες κρατούνταν μέχρι σήμερα σε χώρους του Λιμεναρχείου Κατακόλου. Ωστόσο, μετά την απόφααση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, η οποία έχει επιληφθεί της υπόθεσης – καθώς το εν λόγω περιστατικό σημειώθηκε σε διεθνή χωρικά ύδατα – κανένας εξ' αυτών δεν διώκονται ποινικά.  Στο πλαίσιο της διοικητικής εντολής, οι 24 θα μεταφερθούν στο Τμήμα Αλλοδαπών όπου και θα δρομολογηθεί η εκδοσή τους σε τρίτες χώρες, ενώ οι υπόλοιποι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Η θαλαμηγός που χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά οδηγήθηκε με συνοδεία στο λιμάνι του Κατάκολου, ενώ το εν λόγω σκάφος και ένα φερόμενο ως εμπλεκόμενο  Ι.Χ.Ε. όχημα κατασχέθηκαν.

Παράλληλα, συνελήφθησαν έξι ακόμα άτομα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης διακινητών, εκ των οποίων οι δύο εντοπίστηκαν και ακινητοποιήθηκαν μετά από καταδίωξη εντός Ι.Χ.Ε. οχήματος στα διόδια Ρίου Αχαΐας (οι υπόλοιποι τέσσερις συνελήφθησαν σε διάφορα σημεία της Αττικής με ταυτόχρονες συντονισμένες επιχειρήσεις). Σημειώνεται ότι για κάθε ένα μεταφερόμενο πρόσφυγα/μετανάστη με προορισμό την Ιταλία το κύκλωμα φέρεται να εισέπραττε 4.000 ευρώ.

Στη συνέχεια διενεργήθηκαν κατ' οίκον έρευνες από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών με τη συνδρομή σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών.

Σε τρεις οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, χρηματικό ποσό άνω των 27.000 ευρώ, ένα πιστόλι διαμετρήματος 9Χ19 με μία γεμιστήρα των 18 φυσιγγίων καθώς και 17 φυσίγγια των 9 mm, ένα πιστόλι διαμετρήματος 7,62 Χ 25 mm, με μία γεμιστήρα και 6 φυσίγγια, ένα κουτί φυσιγγίων με σαράντα ένα φυσίγγια διαμετρήματος 9mm Lugen, μαχαίρια διαφόρων τύπων και σιδηρογροθιά και ένα κλεμμένο δίκυκλο,