ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από επιτυχία σε επιτυχία η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Από επιτυχία σε επιτυχία η Νομική Σχολή του  Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη αυτοτελής Νομική Σχολή στην Κύπρο και η οποία, πέραν του προγράμματος Κυπριακού Δικαίου, προσφέρει το μόνο αναγνωρισμένο πρόγραμμα Νομικής Ελληνικού Δικαίου εκτός Ελλάδας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της επιστήμης, της έρευνας και της διδασκαλίας του ελληνικού ακαδημαϊκού γίγνεσθαι. 

Ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Δρ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας, τονίζει πως το πρόγραμμα σπουδών Ελληνικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, η ύλη των μαθημάτων και οι ώρες διδασκαλίας είναι ακριβώς αντίστοιχες των νομικών σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ το Νομικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας βεβαιώνει τη δυνατότητα εγγραφής των πτυχιούχων στα μητρώα ασκούμενων Δικηγορικών Συλλόγων της Κύπρου. Επιπρόσθετα, οι πτυχιούχοι της νομικής οι οποίοι έχουν την ισοτιμία του τίτλου σπουδών τους από τον ΔΟΑΤΑΠ εγγράφονται στα μητρώα ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδος.

Πλήρη Αναγνώριση Τίτλου Νομικής Ελληνικού Δικαίου

Το πρόγραμμα σπουδών οδηγεί σε πτυχίο Νομικής Ελληνικού Δικαίου, πρόγραμμα το οποίο επικυρώνεται από τον επίσημο Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιστοσελίδα του (www.dipae.ac.cy), όπου αναρτώνται μόνο τα εγκεκριμένα/αναγνωρισμένα προγράμματα που προσφέρονται από τα κρατικά και μη-κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου, ενώ τα διδασκόμενα μαθήματα καλύπτουν όλο το εύρος της ύλης της νομικής επιστήμης τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Ελληνικό Δίκαιο καθώς και όλα τα επίπεδα σπουδών  όπως προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό.

Ο Δρ. Τσιμαρας τόνισε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας κατά το έτος 2017 επέλυσαν το ζήτημα της αναγνώρισης της ισοτιμίας των πτυχίων ειδικότερα με την 1755/2017 απόφαση του, κατόπιν προσφυγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου το οποίο και δικαιώνεται από τη συγκεκριμένη απόφαση, ότι από την στιγμή που πτυχιούχος της νομικής έχει την ισοτιμία του τίτλου του από τον ΔΟΑΤΑΠ η εγγραφή του στα μητρώα των ασκούμενων πρέπει να πραγματοποιείται άνευ εξετάσεων. Προσφάτως, εντός του Μαρτίου του 2018, αποφασίστηκε από τους δικηγορικούς συλλόγους η εγγραφή στα μητρώα των ασκούμενων δικηγόρων  των πτυχιούχων της νομικής σχολής του ΕΠΚ οι οποίοι είχαν  την ισοτιμία του τίτλου σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Ακαδημαϊκή Αριστεία και Πρακτική Εξάσκηση

Η Νομική Σχολή στελεχώνεται από μόνιμους διδάσκοντες διεθνούς εμπειρίας στη νομική εκπαίδευση και έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του κόσμου όπως το Harvard, Cambridge, Oxford, London School of Economics and Political Sciences, Paris I, Aix-Marselle, Tubingen και Munich. Ο Δρ. Τσιμάρας, Αν. Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, έκανε ειδική αναφορά στους κορυφαίους επισκέπτες καθηγητές, «οι οποίοι προσφέρουν υψηλού επιπέδου θεωρητική κατάρτιση αλλά και πρακτική άσκηση, μέσω εικονικών δικών σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δικαστηρίου». Πρόσθεσε πως πραγματοποιούνται συχνά επισκέψεις σε δικαστήρια στην Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ διοργανώνονται συχνά ομιλίες από διακεκριμένους νομικούς, είτε δικαστές, είτε καθηγητές νομικών σχολών, είτε δικηγόρους. Προσφάτως πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Άρειο Πάγο στην Αθήνα ενώ διοργανώθηκε στου χώρους του Πανεπιστημίου εικονική δίκη με θέμα το επίκαιρο ζήτημα της τρομοκρατίας.

Την Σχολή έχουν τιμήσει με την παρουσία τους και με διαλέξεις τους εξέχουσες προσωπικότητες εκπρόσωποι του νομικού κόσμου όπως οι εντιμότατοι πρόεδροι του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και πρώην Πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κος Πικκής, καθώς και σειρά άλλων δικαστών των Επαρχιακών Δικαστηρίων. Συχνά δε καλούνται για διαλέξεις γνωστοί δικηγόροι με εξειδίκευση σε διάφορους κλάδους του δικαίου. Η Νομική Σχολή εξασφαλίζει θέσεις για πρακτική άσκηση των τελειόφοιτων φοιτητών αλλά και των νέων πτυχιούχων σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες.

Οι φοιτητές του προγράμματος της Νομικής Σχολής συμμετέχουν επίσης στο πρόγραμμα ERASMUS και έχουν τη δυνατότητα κινητικότητας σε Νομικές Σχολές Πανεπιστημίων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους οι Νομικές Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πάντειου Πανεπιστημίου όπως και άλλων κορυφαίων Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αξίζει να αναφερθεί ότι επισκέψεις των φοιτητών της Νομικής οργανώνονται στο Στρασβούργο για παρακολούθηση μαθημάτων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ελλάδα ενώ για το χειμερινό εξάμηνο του 2018 προετοιμάζεται εκπαιδευτικό ταξίδι ομάδας φοιτητών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες.

Σημειώνεται επίσης πως σημαντικές προσωπικότητες έχουν αναγορευθεί σε επίτιμους διδάκτορες της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Στόχος η προετοιμασία ευσυνείδητων νέων πολιτών

Ο Δρ. Τσιμάρας, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο Παρίσι, και μεταδικτατορική έρευνα στο Τολέδο και τη Λισαβώνα, δηλώνει πως «ο σκοπός ενός ΑΕΙ δεν πρέπει να είναι μόνο να μεταφέρει γνώση στους φοιτητές του». «Τα νέα παιδιά που πηγαίνουν πανεπιστήμιο, δεν παρακολουθούν για να μάθουν μόνο το εκπαιδευτικό υλικό, τη διδακτέα ύλη», συμπληρώνει. «Ο στόχος του ακαδημαϊκού δασκάλου είναι οι φοιτητές να μάθουν να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο που το διακρίνει η ευρυθμία, ο σεβασμός στον άλλο, ο διάλογος χωρίς βία, η αξιοπρέπεια και ο πολιτισμός. Για ένα αγαθό όπως η Παιδεία, αυτό είναι σημαντικό». Περαιτέρω τονίζει πως «το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο για να προετοιμάζει νέους επιστήμονες, αυριανούς επαγγελματίες, αλλά και νέους ευσυνείδητους πολίτες, μέλη του κοινωνικού συνόλου».

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει θέσει ως στόχο την προσφορά υψηλής ποιότητας πανεπιστημιακών σπουδών και αριστείας στη διδασκαλία και στην έρευνα. Πρόσφατα,  η Επικ. Καθηγήτρια της νομικής σχολής του ΕΠΚ Κα Αντιγόνη Αλεξανδροπούλου ανέλαβε της προεδρία της επιτροπής εμπορικού δικαίου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων. Ακόμα ένα παράδειγμα αποτελεί η απονομή σε φοιτητή της Νομικής Σχολής του πρώτου διεθνούς βραβείου, σε πρόσφατο  διαγωνισμό του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου καθώς και η βράβευση φοιτητών της νομικής σε διαγωνισμό που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που αξιολογήθηκε από τον διεθνή οργανισμό αξιολόγησης QS TOP UNIVERSITIES (QS Stars) με τον υψηλότερο δείκτη «Πέντε Αστέρια» στους τομείς της διδασκαλίας, των εγκαταστάσεων, της κοινωνικής ευθύνης, της διεθνοποίησης και της προσβασιμότητας/στήριξης των φοιτητών.

Σύμφωνα με τον Δρ. Τσιμάρα, Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί την κορυφαία επιλογή για χιλιάδες νέους από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη.  Έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των Ελλήνων σπουδαστών που επιλέγουν την Κύπρο για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές για πολλούς λόγους αλλά κυρίως γιατί το Πανεπιστήμιο έχει ταυτιστεί με την ποιοτική εκπαίδευση, την καινοτομία υψηλής τεχνολογίας, την διασύνδεση του με την κοινωνία και έχει εδραιωθεί ως ένα από τα πιο δικτυωμένα και δυναμικά πανεπιστημιακά κέντρα αριστείας στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πώς μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες;

Στην ιστοσελίδα http://www.euc.ac.cy

Στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357 – 22713000 ή email: [email protected]