Μπεχράκης στο kathimerini.gr: Το παραδοσιακό κάπνισμα τελειώνει

Μπεχράκης στο kathimerini.gr: Το παραδοσιακό κάπνισμα τελειώνει

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το παραδοσιακό κάπνισμα τελειώνει». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που ελήφθη το 1988, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην Ελλάδα, το κάπνισμα έχει αρχίσει να μπαίνει σε ευρωπαϊκή τροχιά και όπως σημειώνει στο kathimerini.gr, ο κ.Μπεχράκης, «έχουμε μία πολύ σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών, που έχει φτάσει στο 27,2%. Πρόκειται για μία μείωση που είναι εντυπωσιακή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

«Εχουμε μία μείωση του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες – μεταξύ 2009 και 2014 – που φτάνει το 33% σε ηλικίες 16 έως 24 ετών» υπογραμμίζει ο ίδιος τονίζοντας τις δράσεις που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ιδιαίτερα στα σχολεία.

Και αν κάποια περίοδο τουλάχιστον, το κάπνισμα ήταν μόδα, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, θέλει να δείξει στα παιδιά πως είναι η ζωή χωρίς αυτό. Νέοι άνθρωποι διδάσκουν στα παιδιά πως είναι η ζωή χωρίς κάπνισμα.

«Είναι μία φιλοσοφία ολόκληρη. Δεν φοβίζουμε τον νέο με την αρρώστια, απλώς του παρουσιάζουμε με ωραία χρώματα, σε πολύ ωραίους χώρους και με νεανικά μεταδιδόμενη σκέψη, πόσο καλύτερη είναι η ζωή αν δεν καπνίζει» σημειώνει ο καθηγητής και προσθέτει:

«Οι νέοι μας, γυρίζουν την πλάτη στο τσιγάρο σήμερα και είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στην κοινωνία».

Οσο για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ο κ. Μπεχράκης επισημαίνει ότι και εκείνοι το έχουν διακόψει το κάπνισμα σημαντικά:

«Το διάγραμμα της ηλικιακής κατανομής του καπνίσματος είναι εξαιρετικά αισιόδοξο, διότι δείχνει ότι στις ακραίες ηλικίες, κάτω των 24 ετών και άνω των 65, έχει δραματική μείωση των καπνιστών. Υπάρχει μία ομάδα στο κέντρο που και αυτή θα «προχωρήσει». Οι μικροί θα μεγαλώσουν και είναι καταδικαστική η πορεία της μείωσης του καπνίσματος. Είναι δεδομένο ότι το παραδοσιακό κάπνισμα τελειώνει».

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Οι επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, έλαβε μέρος στην πρώτη έρευνα, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αξιολογεί τις επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οπως αναφέρει στο kathimerini.gr ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας συμπεραίνεται ότι οι επιπτώσεις στο παθητικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται ότι είναι πολύ μικρές, όπως και οι άμεσες επιδράσεις στη μηχανική του αναπνευστικού συστήματος.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2017, σε 40 καπνιστές, 20 άνδρες και 20 γυναίκες, από 18 έως 35 χρονών. Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου και υποβλήθηκαν στη μέτρηση του FeNO.

Οπως φαίνεται και στον Πίνακα 2, όπου καταγράφεται η παλμικής παλμό μέτρηση (IOS) και το εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου (FeNO), κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι οι παράμετροι IOS και FeNO δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές. Επίσης, δεν υπήρξαν άμεσες μεταβολές στο αναπνευστικό σύστημα και τους βιοδείκτες.

Μπεχράκης στο kathimerini.gr: Το παραδοσιακό κάπνισμα τελειώνει-1
Μπεχράκης στο kathimerini.gr: Το παραδοσιακό κάπνισμα τελειώνει-2

Μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, στέλνει ένα μήνυμα στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους.

«Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να ακούνε τα παιδιά τους. Σήμερα έχουν αναστραφεί οι όροι. Παλαιότερα οι γονείς έλεγαν στα παιδιά να μην καπνίζουν, σήμερα  έχουμε φέρει μία ισορροπία, που τα παιδιά λένε στους γονείς να μην καπνίζουν. Οι γονείς ας αρχίσουν να ακούν τα παιδιά τους», λέει ο κ. Μπεχράκης.

Oσο για τα παιδιά, σημειώνει:

«Είναι δεδομένο πια σήμερα, ότι η ομορφιά, η σεξουαλικότητα, η ελκυστικότητα, η επιτυχία, η δύναμη, η αντοχή, όλη η νεανικότητα είναι καλύτερες χωρίς τσιγάρο. Το τσιγάρο τα καταστρέφει όλα αυτά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT