Αγρυπνοι φύλακες-άγγελοι των κολυμβητών

Αγρυπνοι φύλακες-άγγελοι των κολυμβητών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως να μη μοιάζουν τόσο πολύ στη χυμώδη Πάμελα Αντερσον την ηθοποιό που πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική ταινία «Ναυαγοσώστες», ούτε και που πρόλαβαν να αποκτήσουν τη δεξιοτεχνία των υπολοίπων της ομάδας διάσωσης στις ακτές της Καλιφόρνιας. Ωστόσο αποτελούν τη νέα πραγματικότητα της ελληνικής παραλίας και στα ασφαλή τους χέρια θα βρεθεί ο κολυμβητής οψέποτε αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο.

Είναι οι ναυαγοσώστες, οι οποίοι «περιπολούν» στις οργανωμένες πλαζ της Ελλάδας, όπου από φέτος η παρουσία τους είναι πλέον υποχρεωτική. Οι ομάδες των ναυαγοσωστών βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, αλλά και ετοιμότητα συγχρόνως, καθώς δεν επιτηρούν απλά τις πλαζ, αλλά προβαίνουν σε ασκήσεις, προκειμένου να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε φόρμα. Οι άνθρωποι που συνθέτουν αυτές τις ομάδες είναι στην πλειονότητά τους νέοι, αμοίβονται από 200 έως 350.000 δρχ. και η διαμονή και η διατροφή τους καλύπτονται. Φοιτητές ως επί το πλείστον, εποχικοί τις περισσότερες φορές με μοναδικό προσόν τους την πολύ καλή φυσική κατάσταση και την αγάπη τους για το συνάνθρωπο.

Οι άνδρες φαίνεται να επιλέγουν με μεγαλύτερη σιγουριά το επάγγελμα του ναυαγοσώστη, αλλά όπως δηλώνει ο διευθυντής του Αθηναϊκού Ινσιτούτου Ναυαγοσωστικής κ. Κώστας Μουντζούρης, τον τελευταίο καιρό οι γυναίκες αρχίζουν και πληθαίνουν σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε να είναι δυνατός ο σχηματισμός ομάδας αποκλειστικά και μόνον από γυναίκες.

Μπορεί κάποιος να σκεφθεί πως σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, το να υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν κολύμπι αποτελεί παραδοξότητα. Είναι όμως γεγονός ότι κάθε χρόνο μερικές δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, είτε γιατί δεν γνωρίζουν καθόλου κολύμπι, είτε γιατί υπερτιμούν τις δυνάμεις τους. «Ο κόσμος, και ιδιαίτερα τα παιδιά, δεν θα πρέπει να παρασύρονται και να ενθουσιάζονται», δηλώνει στην «K» ο κ. Κώστας Μουντζούρης. Προ πενταετίας, εκπαιδευτές ναυαγοσώστες με δική τους πρωτοβουλία κατέθεσαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προτάσεις για τη σύσταση εθελοντικού σώματος ναυαγοσωστών, χωρίς όμως να είναι όλοι οι ναυαγοσώστες εθελοντές, δεδομένου ότι οι περίπου 4.000 κενές θέσεις εργασίας σε νεροτσουλήθρες, ξενοδοχεία, πισίνες, παραλίες για τις άμεσες ανάγκες, μπορούν να καλυφθούν από νεαρά παιδιά. Το ΥΕΝ ανταποκρίθηκε και ζήτησε περαιτέρω στοιχεία.

Κατατέθηκαν βιογραφικά στις αρχές αυτού του έτους, αλλά βρίσκονται υπό επεξεργασία. Πάντως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μετά το ναυάγιο του «Σαμίνα», το ενδιαφέρον που έδειξε ο κόσμος για να μάθει κάποιες βασικές αρχές ναυαγοσωστικής αυξήθηκε κατακόρυφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή