Υποσχέσεις Δούρου για τα απορρίμματα

Υποσχέσεις Δούρου για τα απορρίμματα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της Περιφέρειας να χωροθετήσει το επόμενο χρονικό διάστημα έξι σημεία στην Αττική για τη διαχείριση απορριμμάτων ανακοίνωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο περιφερειακό συμβούλιο. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τα σχέδια της Περιφέρειας.

Η περιφερειάρχης έλαβε τον λόγο μέσα σε κλίμα έντασης, καθώς στην αίθουσα του συμβουλίου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι της περιοχής της Φυλής, οι οποίοι φωνάζοντας συνθήματα την προκαλούσαν να απαντήσει σε σχέση με τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κλείσιμο του ΧΥΤΑ στη Φυλή. «Δεν ήρθαμε για κουβεντολόι, ήρθαμε για να ακούσουμε λύσεις», τόνισε κάτοικος της περιοχής που μίλησε στο συμβούλιο.

Πάντως ο κ. Αριστείδης Βρούστης, περιφερειακός σύμβουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, κάλεσε τους δήμους να προχωρήσουν στην ανακύκλωση ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγει στον ΧΥΤΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δήμοι που δεν συμφωνούν θα πληρώνουν περισσότερα».

Για τον ΧΥΤΑ Φυλής στο περιφερειακό συμβούλιο χθες πραγματοποιήθηκε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση έπειτα από αίτημα της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή το πρόβλημα που έχει προκύψει και τη συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους.

Στο μεταξύ, στην Κέρκυρα το συνεχιζόμενο, εδώ και μήνες, πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού προκαλεί απόγνωση στους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Προ ημερών, η Ενωση Βρετανών tour operator ΑΒΤΑ ένωσε τη φωνή της με τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς επιχειρηματίες του νησιού, ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Οπως υποστηρίζει, πολλοί πελάτες τους ακύρωσαν ή συντόμευσαν τις διακοπές τους στην Κέρκυρα εξαιτίας της κατάστασης. Παράπονα διατυπώνονται και από Σκανδιναβούς και άλλους Βορειοευρωπαίους τουρίστες.

Ο δήμος, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μόλις ξεκινήσει να χρησιμοποιείται ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης (που έχει εδώ και χρόνια κατασκευαστεί αλλά παραμένει ανενεργός εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων). «Κάνουμε διάφορους ελιγμούς προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», λέει ο δήμαρχος, Κώστας Νικολούζος. «Στο Τεμπλόνι έχουμε ήδη 12.000 δέματα υπολλείμματος, μετά από διαλογή. Αν μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινήσει η μεταφορά τους στον ΧΥΤΥ Λευκίμμης, τότε θα απελευθερωθεί ο χώρος ώστε να συγκεντρωθούν στο Τεμπλόνι μεγαλύτερες ποσότητες προς διαλογή και να απομακρυνθούν τα συσσωρευμένα σκουπίδια από τους δρόμους. Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται και η μελέτη για την αποκατάσταση του Τεμπλονίου και για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να ξεκινήσουμε σε μια νέα βάση. Αγωνιούμε για την κατάσταση, γιατί το πρόβλημα είναι σοβαρό και μας πιέζει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή