Ανθιμος κατά διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους

Ανθιμος κατά διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε χθες ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Aνθιμος, σχολιάζοντας για την πρόθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προωθήσει τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, μέσω της επερχόμενης συνταγματικής αναθεώρησης (το θέμα παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής 24/6).

Ειδικότερα, ο κ. Aνθιμος, υιοθετώντας υψηλότερους τόνους από εκείνους που έχει τηρήσει προς το παρόν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ανέφερε (ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6) ότι «έχουν ξανατεθεί αυτά τα θέματα. Σε όλες τις περιπτώσεις ήμουν καθαρά εναντίον. Δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος. Εμείς δεν είμεθα υπάλληλοι, είμαστε ιδιοκτήτες. Η περιουσία της Εκκλησίας ήταν όλη στα χέρια μας και οι πατέρες μας την έδωσαν». Στη συνέχεια εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το θέμα δεν θα προχωρήσει: «Εχουν λεχθεί τόσα πράγματα περί διαχωρισμού, κι εγώ επειδή είμαι από τους παλαιότερους, λέω ότι δεν θα λυθεί ποτέ το θέμα», ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία θα προσφύγει στην Ε.Ε. «Είμαστε στην Ε.Ε. και θα προσφύγουμε στα όργανά της. Οταν πρόκειται για αναγνώριση ιδιοκτησίας είναι πολύ προσεκτική η Ε.Ε.», είπε. Στη συνέχεια επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας έχει την ευθύνη. Εχει πια την ηλικία. Εχει συμβούλους πολύ σκληρούς σε αυτά τα θέματα απέναντι στην Εκκλησία. Εδώ είναι που κολλάει το “Με ξένα κόλλυβα…”».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε (ρ/σ «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ) ότι «οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους πρέπει να είναι διακριτές. Σε όλες μου τις συναντήσεις με τον Μακαριώτατο αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν υπογραμμίζεται μόνο από εμάς αλλά και από τον Μακαριώτατο. Και η διακριτότητα ενισχύει τον κάθε θεσμό, και βεβαίως ο κάθε θεσμός έχει και υποχρεώσεις και δικαιώματα». Πάντως, ο κ. Γαβρόγλου δεν θέλησε να προσδιορίσει το περιεχόμενο και το βάθος της πρότασης της κυβέρνησης περί διαχωρισμού, ούτε και τον χρόνο κατάθεσής της. «Οταν αποφασίσει η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού θα συζητηθεί, δεν έχω καμία απολύτως πληροφορία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι εντός του Ιουλίου θα συνεδριάσει η κοινή επιτροπή Εκκλησίας – υπουργείου Παιδείας για να συζητήσει θέματα, όπως της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Τέλος, σε χθεσινή ανακοίνωσή της για τη συμφωνία των Πρεσπών, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους τάχθηκε κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής μας χώρας και κάλεσε την κυβέρνηση «να σεβασθεί τη βούληση του ελληνικού λαού και την ιστορική αλήθεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή