Ιδέες που σώζουν ζωές και αυξάνουν τη γεωργική παραγωγή

Ιδέες που σώζουν ζωές και αυξάνουν τη γεωργική παραγωγή

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιολογικά όπλα που δύνανται να «διαλύσουν» τα καρκινικά κύτταρα, μια ανώδυνη μέθοδος αντί της κολονοσκόπησης, αλλά και ένα «έξυπνο» τρακτέρ είναι οι φετινοί νικητές του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition 2018. Τη γιορτή… επιχειρηματικότητας, που πραγματοποιείται για 4η χρονιά στην Ελλάδα, υποστηρίζουν η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα αλλά και πλήθος χορηγών, όπως ο χρυσός χορηγός The Hellenic Initiative, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The People’s Trust κ.ά. Στους τρεις μήνες των «ζυμώσεων», οι συνολικά 24 συμμετέχουσες ομάδες νεοφυών επιχειρήσεων συμμετείχαν σε δεκαπέντε workshops που υλοποίησαν είκοσι εισηγητές, ενώ συνεργάστηκαν με 55 μέντορες και 82 κριτές. Οι τρεις τελικοί νικητές κέρδισαν χρηματικά έπαθλα αλλά και βραβεία με τη μορφή παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου τα καινοτόμα προϊόντα τους, με τον σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, να διατεθούν συντομότερα στην αγορά.

«Ολοι αποφεύγουν την κολονοσκόπηση ως μια δυσάρεστη διαδικασία», λέει από την Κύπρο ο αν. καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ιούλιος Γεωργίου, με εξειδίκευση στη βιοτεχνολογία, «οι συνέπειες, όμως, της αμέλειας είναι δραματικές: ενώ ο καρκίνος του παχέος εντέρου ιάται κατά 94% στο αρχικό στάδιο, η διάγνωση όταν έχει προχωρήσει ελαχιστοποιεί το προσδόκιμο ζωής». Παρά τις επισημάνσεις των ειδικών, κάθε χρόνο 694.000 άνθρωποι καταλήγουν λόγω του συγκεκριμένου καρκίνου. Οι παραπάνω αριθμοί έχουν θορυβήσει τον Κύπριο καθηγητή που τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται στην ανάπτυξη μιας χρωστικής ουσίας σε μορφή κάψουλας, την περίφημη AJM Med-i-caps, που θα μπαίνει στον οργανισμό του ασθενούς και θα μπορεί με ακρίβεια να ανιχνεύσει πολύποδες και καρκινικούς όγκους του εντέρου σε πολύ πρώιμο στάδιο. «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε από κοινού, εν πολλοίς μέσω skype, με τους Ελληνες καθηγητές, Τάσο Κουλαουζίδη (Εδιμβούργο) και Μαρία Θάνου (Λονδίνο) προκειμένου να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα», περιγράφει ο ίδιος.

Καρκινικά κύτταρα

Από τον χώρο της Υγείας προέρχεται και ο επόμενος νικητής, που έχει ήδη κατοχυρώσει δύο πατέντες για βιολογικές μεθόδους, που δύνανται να καταστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο. «Με τις υπάρχουσες χημειοθεραπείες σκοτώνουμε πολλά καρκινικά κύτταρα, αλλά δυστυχώς όχι όλα», εξηγεί στην «Κ» ο 46χρονος δρ Ανδρέας Ανδρουτσέλλης- Θεοτόκης, που έπειτα από σπουδές στον Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης. «Εχουμε, για παράδειγμα, εντοπίσει 37 μικρά μόρια, τα οποία σύμφωνα με την in vitro μελέτη, σκοτώνουν τα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου, εκείνα δηλαδή που δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά και δεν τα καταστέλλει η χημειοθεραπεία». Αυτές οι ουσίες βρίσκονται στη σύσταση πολλών ήδη εγκεκριμένων φαρμάκων, που κυκλοφορούν ήδη στα φαρμακεία. «Επομένως, θα ξεκινήσουμε συν τω χρόνω τη διαδικασία επανατοποθέτησης των εν λόγω φαρμάκων, κάτι που συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων αλλά και χρόνου», διευκρινίζει ο ίδιος. Η υπό σύσταση εταιρεία Innate Repair απασχολεί ήδη πέντε επιστήμονες, ενώ φιλοδοξεί να επεκταθεί και στην Ελλάδα, όπου ήδη συνεργάζεται με τον Γιώργο Χρούσο (ΕΚΠΑ) και τη Λίλα Κουμάντου (Γεωπονικό).

Με το τρίτο βραβείο επανερχόμαστε στη… μητέρα Γη, από την οποία θα μπορούμε γεωργοί και καταναλωτές να αποκομίζουμε τα μέγιστα χάρη στη συσκευή τεχνητής νοημοσύνης, Augumenta. «Δραστηριοποιούμαστε στη γεωργία ακριβείας με την εν λόγω συσκευή που διαθέτει υπερφασματικές κάμερες», περιγράφει ο 28χρονος Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, που ανέπτυξε την ιδέα προ τριετίας από κοινού με τον τότε συμφοιτητή του, Γιώργο Βαρβαρέλη. «Η συσκευή τοποθετείται πάνω στην οροφή του τρακτέρ και όσο ο αγρότης ρίχνει λίπασμα στο χωράφι, η συσκευή συλλέγει, αποθηκεύει και αναλύει τα δεδομένα, καθοδηγώντας τον χρήστη σε ποια σημεία χρειάζεται να εμπλουτίσει τη γη με περισσότερο ή με λιγότερο λίπασμα». Η βοήθεια που προσφέρει στον χρήστη είναι πολύ σημαντική. «Με τον παραδοσιακό τρόπο χρησιμοποιούσαμε παντού την ίδια ποσότητα, κάτι που άλλοτε οδηγούσε σε μειωμένη παραγωγή και άλλοτε σε υπέρμετρη σπατάλη. Χάρη στη συσκευή, το αγροτικό εισόδημα μπορεί να αυξηθεί κατά 15%», επισημαίνει ο ίδιος, που εμπνεύστηκε την εφαρμογή επί το έργον, «γιατί ως φοιτητής στον Βόλο εργαζόμουν παράλληλα στα χωράφια». Το λογισμικό της συσκευής εξειδικεύεται προς το παρόν στις καλλιέργειες σιτηρών και έχει δοκιμαστεί από είκοσι αγρότες σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ. «Εχουμε ήδη ξεκινήσει μια συνεργασία με πανεπιστήμιο στο Τέξας, για την ανάπτυξη λογισμικού κατάλληλου για βαμβακοκαλλιέργειες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή