Ενα ανθολόγιο με τα τραγούδια που αγαπούν οι Ευρωπαίοι

Ενα ανθολόγιο με τα τραγούδια που αγαπούν οι Ευρωπαίοι

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία», «Μήλο μου κόκκινο», «Πότε θα κάνει ξαστεριά», «Τζιβαέρι», «Δεν περνάς, κυρά Μαρία»… Ποια από όλα τα τραγούδια μας, από όλους τους σκοπούς που σιγοτραγουδάμε σιδερώνοντας ή νανουρίζοντας, που βάζουμε να παίζουν στα γλέντια μας, που τραγουδάμε δυνατά σε συναυλίες σε μεγάλα στάδια ή σιγοντάρουμε στο αυτοκίνητο θα είχαν μια θέση σε μια μεγάλη εγκυκλοπαίδεια ευρωπαϊκού τραγουδιού; Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί σύντομα με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάδειξη των έξι ελληνικών τραγουδιών που θα περιληφθούν στο πρώτο Ευρωπαϊκό Ανθολόγιο Τραγουδιών, ένα βιβλίο με τις παρτιτούρες των 162 δημοφιλέστερων τραγουδιών της Ε.Ε.

Πρόκειται για μια ιδέα του 44χρονου Δανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Jeppe Marsling, που έχει στόχο την ανάδειξη όσων μας ενώνουν στην Ε.Ε. – που είναι σαφώς περισσότερα από τις οικονομίες μας. Για τον σκοπό αυτό το 2015 ίδρυσε στην Κοπεγχάγη έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον European Union Songbook, που φιλοδοξεί το 2019 να κυκλοφορήσει την πρώτη έκδοση του Ευρωπαϊκού Ανθολογίου Τραγουδιών, με συνολικά 162 τραγούδια στην τοπική γλώσσα τους, αλλά και στην αγγλική. Ολα τα κέρδη θα δοθούν για τη χρηματοδότηση μιας δεύτερης έκδοσης που θα έχει μεταφρασμένα όλα τα τραγούδια και στις 24 γλώσσες της Ευρώπης, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να τραγουδούν κατανοώντας όλους τους στίχους.

Ηδη μέχρι σήμερα περισσότεροι από 25.000 πολίτες από 14 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ψηφίσει τα έξι τραγούδια που θα αντιπροσωπεύσουν τη χώρα τους. Η Ελλάδα είναι 15η στη σειρά ψηφοφορίας, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 22 Ιουνίου στην ιστοσελίδα www.eu-songbook.org. Εκεί βρίσκονται αναρτημένα 50 υποψήφια ελληνικά τραγούδια, χωρισμένα σε έξι κατηγορίες: Ερωτας, Φύση και Εποχές, Ελευθερία και Ειρήνη, Λαϊκά Τραγούδια, Πίστη, Παιδικά τραγούδια. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν το αγαπημένο τους από κάθε κατηγορία. Τα 50 υποψήφια τραγούδια προτάθηκαν κυρίως από μέλη της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και φοιτητές και καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Ενα ανθολόγιο με τα τραγούδια που αγαπούν οι Ευρωπαίοι-1

Στο www.eu-songbook.org ψηφίζουμε τα αγαπημένα τραγούδια μας.

Πρώτα σε ψήφους

Προς το παρόν, στην κατηγορία Ερωτας, προηγείται σε ψήφους το «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία» (παραδοσιακό, κατ’ άλλους αποδιδόμενο στον Αριστείδη Μόσχο), με «Τα λιανοτράγουδα» του Μάνου Χατζιδάκι να ακολουθεί. Στην κατηγορία Φύση και Εποχές, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται τα «Μες στου Αιγαίου τα Νερά» και «Θαλασσάκι μου»  (παραδοσιακά της Λέρου), όπως και το «Μήλο μου κόκκινο» (παραδοσιακό της Μακεδονίας).

«Θεωρώ ότι πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιδέα», λέει στην «Κ» ο συντονιστής του εγχειρήματος για την Ελλάδα, πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, Θωμάς Λουζιώτης. «Δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο ανθολόγιο ευρωπαϊκών τραγουδιών. Μέσα από την προσπάθεια προβάλλεται τόσο η κουλτούρα της κάθε χώρας όσο και αυτά που ενώνουν την Ευρώπη. Αν η πολιτική είναι αυτή που χωρίζει τους ανθρώπους, η τέχνη, ο πολιτισμός είναι αυτά που μας ενώνουν».

Οι επιλογές των Ευρωπαίων πολιτών έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι Αυστριακοί έχουν επιλέξει το διεθνώς γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Αγια νύχτα», οι Ιρλανδοί ένα λαϊκό τους τραγούδι γνωστό σε όλους τους λάτρεις των μπαρ «Whiskey in the Jar» και οι Γερμανοί ένα λατρεμένο τους νανούρισμα, το «Good evening, good night». Την ίδια στιγμή, έχουν επιλεγεί και πολλά όμορφα τραγούδια που είναι «καλά κρυμμένα μυστικά» και σπάνια ακούγονται πιο έξω από την περιοχή δημιουργίας τους.

Η ψηφοφορία για την Ελλάδα λήγει στις 31 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή