Αγωνία και ολονυχτία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξάγρυπνοι και χωρίς μέσα πυρόσβεσης όλη τη νύχτα προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις εστίες της πυρκαγιάς οι κάτοικοι στον Νέο Βουτζά, στο Μάτι, στο Ζούμπερι και στις γύρω περιοχές.

Αποκαλυπτική η μαρτυρία του κ. Παλαιολόγου, ο οποίος μιλώντας στην «Κ» επισήμανε αργά το βράδυ ότι «στέρεψε» από νερό ο κρουνός πυρόσβεσης σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους στον Νέο Βουτζά, στην οδό Μικράς Ασίας. «Είμαστε σε απόγνωση δεν έχουμε νερό και προσπαθώ να σώσω το σπίτι μου».

Ελλειψη σχεδίου

Ανάλογες καταγγελίες για μη συντονισμό και έλλειψη σχεδίου από την ώρα που ξέσπασαν τα πύρινα μέτωπα διατυπώνονταν και από άλλους κατοίκους. Μάλιστα, όπως τόνιζαν, και άλλοι κρουνοί πυρόσβεσης στην περιοχή δεν είχαν νερό. Κάηκε ολοσχερώς, όπως προκύπτει από περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, το εκκλησάκι της Παναγίτσας και όλη η γύρω περιοχή. Παντού υπάρχουν καμένα σπίτια και πολλά αυτοκίνητα και όσοι έζησαν και είδαν από κοντά την πυρκαγιά, μονολογούσαν ότι δεν έμεινε τίποτα όρθιο.

Ιδια εικόνα και στην Καλλιτεχνούπολη, η αγωνία και η ένταση στα πρόσωπα έντονη. Κάτοικοι παρακολουθούσαν, ανήμποροι να κάνουν το παραμικρό μέσα στη νύχτα, τη φωτιά να κατακαίει τη χαράδρα δίπλα στα σπίτια και να πλησιάζει αργά αλλά σταθερά όλο και πιο απειλητικά τα σπίτια στην πλευρά της οδού Θεάτρου. Μόνη τους παρηγοριά τα φώτα από τις σειρήνες, που μαζί με τις φωτιές χόρευαν ρυθμικά μέσα στη νύχτα.

Πανικός και κατά μήκος όλου του παραλιακού μετώπου. Ανθρωποι εγκλωβισμένοι στις παραλίες, όπου έσπευσαν να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα και παρέμεναν εκεί για ώρες μέχρι να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία.

Ντόπιοι των γύρω περιοχών με φουσκωτά και βάρκες τους μετέφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας, παίρνοντας έως 20 άτομα κάθε φορά. Αλλοι παρασύρθηκαν ή έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν και στη συνέχεια τους περισυνέλεξαν καΐκια και άλλα πλωτά μέσα. Οποιος μπορούσε έσπευδε να βοηθήσει. Οι εικόνες που περιγράφουν ξεπερνούν αυτό που λέμε έκτακτη ανάγκη. Το πρώτο φως της ημέρας θα αποκαλύψει, όπως λένε, το μέγεθος της καταστροφής και των εγκληματικών αμελειών.

Καμένα σπίτια

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, δήλωσε στην «Κ» ότι έχουν καεί πάνω από πεντακόσια σπίτια και ότι ο ίδιος είχε δει τέσσερις νεκρούς. Ανέφερε επίσης ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να σώσουν τα σπίτια τους, καθώς και ότι τις πρώτες πρωινές ώρες υπήρχαν φλόγες ακόμη και στην πλατεία της Ραφήνας. Ο δήμος έθεσε στη διάθεση των πυρόπληκτων τρία κέντρα ΚΑΠΗ, το Πνευματικό Κέντρο και το δημαρχείο, καθώς, εκτός των άλλων, πολλοί τουρίστες απομακρύνθηκαν από τα ξενοδοχεία τους και δεν είχαν πού να μείνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή