Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για το Σαββατοκύριακο, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν έως και την επόμενη Τρίτη. Κατά περιοχές, εκτός από τις έντονες βροχοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθεί και χαλάζι, ενώ θα πνέουν ισχυροί άνεμοι. Καλούνται τόσο οι πολίτες όσο και οι δήμοι να βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που τυχόν θα προκληθούν από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Ειδικότερα, για σήμερα Σάββατο, η ΕΜΥ προβλέπει ότι θα επηρεαστούν –πιθανόν τις μεσημβρινές και τις πρώτες απογευματινές ώρες– οι βόρειες περιοχές της χώρας και κυρίως, η Χαλκιδική, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο και πρόσκαιρα το απόγευμα τα ανατολικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας. Την Κυριακή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπεται να επηρεαστούν κατά διαστήματα και μέχρι αργά το απόγευμα, η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο και οι Σποράδες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις σε Στερεά και Πελοπόννησο.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη η ΕΜΥ προβλέπει ότι θα επηρεαστούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως η Μακεδονία, δυτικά και κεντρικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και η Πελοπόννησος. Οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες έχουν «τρελάνει» και τους μετεωρολόγους, δεδομένου ότι αρχικά η εκτίμηση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα ήταν ότι θα κρατούσαν έως χθες.
Ο φετινός Ιούλιος με τις ξαφνικές έντονες βροχοπτώσεις και τους δυνατούς ανέμους βρίσκεται στα βήματα του φετινού Ιουνίου που αναδείχθηκε σε έναν από τους πλέον βροχερούς των τελευταίων 10-15 ετών, και αποτελεί το αποκορύφωμα τεσσάρων αρκετά βροχερών Ιουνίων από το 2014-17.
Ενα ακόμα στοιχείο του φετινού καλοκαιριού είναι οι πολλοί σίφωνες – ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες, δηλαδή οι περιστρεφόμενες κατακόρυφες στήλες αέρα, που μετακινούνται πάνω από το έδαφος ή το νερό (υδροσίφωνες). Σύμφωνα με την καταγραφή του κ. Σταύρου Ντάφη, συνεργάτη του Αστεροσκοπείου, τον περασμένο μήνα εκδηλώθηκαν 29 σίφωνες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σιφώνων τους οκτώ τελευταίους Ιούνιους, που έχει ξεκινήσει η συστηματική καταγραφή τους.
Οι αναπάντεχες και αλλοπρόσαλλες για την εποχή καιρικές συνθήκες προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και καταστροφές. Στην Ηλεία καταστράφηκαν καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας και σταφίδας, ενώ πολλά καρπούζια και πεπόνια έμειναν στα χωράφια.
Οι υψηλές θερμοκρασίες την προηγούμενη εβδομάδα σε συνδυασμό με τις βροχές αμέσως μετά, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια στην Κρήτη. Οι παραγωγοί αναφέρουν καταστροφή της τάξεως του 80%, καθώς –όπως λένε– η υγρασία εγκλωβίστηκε μέσα στον καρπό με αποτέλεσμα να είναι μη εμπορεύσιμος. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου μεγάλες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις είχαν πάθει καλλιέργειες και στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σέρρες και στη Βισαλτία.