ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον Ολυμπο αφιερώνει η Google το σημερινό doodle -Στο «μυθικό» βουνό

doo

Στον Όλυμπο είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της google καθώς συμπληρώνονται 105 έτη από την πρώτη αναρρίχηση στο «μυθικό» βουνό.

Αυτή πραγματοποιήθηκε από δύο Ελβετούς, τον φωτογράφο Φρεντερίκ Μπουασονά και τον φίλο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης, με τη βοήθεια ενός κυνηγού αγριοκάτσικων από το Λιτόχωρο, του Χρήστου Κάκαλου.ston-olympo-afieronei-i-google-to-simerino-doodle-sto-mythiko-voyno0

Ας σημειωθεί, ότι ο Όλυμπος είναι γνωστός παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του -Μύτικας-2.918 μ., κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων.

Επιπροσθέτως, είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια (μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία), αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται κάθε χρόνο τον Όλυμπο προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης. Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του. Κλασική αφετηρία αποτελεί η κωμόπολη του Λιτόχωρου στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, όπου στις αρχές κάθε καλοκαιριού καταλήγει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου.