Δύο υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών

Δύο υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι καταγράφηκαν χθες το μεσημέρι από το ΓΕΕΘΑ. Γενικά τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί εκ νέου η αεροπορική κινητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οι χθεσινές υπερπτήσεις καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ένας σχηματισμός δύο F-16 και δύο F-4 εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 15.02. Στις 15.04 το ζεύγος των τουρκικών F-4 πέταξε πάνω από τους Ανθρωποφάγους σε ύψος 10.000 ποδιών. Αμέσως μετά, στις 15.05, το έτερο ζεύγος αεροσκαφών τύπου F-16 πέταξε σε ύψος 24.000 ποδιών πάνω από τους Ανθρωποφάγους που, υπενθυμίζεται, ανήκουν στο ευρύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων. Και τα δύο ζεύγη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν κατά τη συνήθη πρακτική από ελληνικά μαχητικά τύπου F-16, προτού εξέλθουν του FIR Αθηνών στις 15.28 και 15.31 αντίστοιχα. Στη διάρκεια της αναχαίτισης των τουρκικών μαχητικών σημειώθηκε και εικονική αερομαχία με τα ελληνικά F-16. Χθες καταγράφηκαν συνολικά 38 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τρεις σχηματισμούς συνολικά επτά τουρκικών μαχητικών και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235.

Συνολικά, ο Αύγουστος ήταν μάλλον ήσυχος στο Αιγαίο, γι’ αυτό και η χθεσινή επανάληψη προκλητικών ενεργειών όπως είναι οι υπερπτήσεις σε ελληνικό έδαφος προκαλεί ανησυχία στο ΓΕΕΘΑ για τη στόχευση των Τούρκων, είτε πρόκειται για μια από τις συμβολικές κινήσεις που συνηθίζονται όταν υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είτε για τυπική επανάληψη των τουρκικών πρακτικών πάγιας προβολής των διεκδικήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή