ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 21 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 21 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 21 ανέρχονται οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου από τις αρχές του 2018 έως και τις 6 Σεπτεμβρίου. Τα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ανέρχονται σε 178.

Τα 144 από τα κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) και 34 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 74 έτη (εύρος: 10 – 94 ετών).

Επίσης, όπως σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει καταγραφεί ένα περιστατικό με ιστορικό ταξιδιού και προσβολής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Κατά τη φετινή περίοδο, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής,  Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Έβρου, Κορινθίας, Κιλκίς, Σερρών, Ροδόπης και Ρεθύμνου.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε γειτονικές χώρες, έχουν καταγραφεί κρούσματα – εκτός από τη χώρα μας – και στην Ιταλία, στη Σερβία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στην Κροατία, στη Γαλλία, στο Ισραήλ, στο Κόσσοβο, στην Αυστρία και στη Σλοβενία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών. Επίσης τονίζει την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια.

Εκτακτο Σχέδιο Δράσης ζητά ο ΙΣΑ 

Την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

«Αυξάνονται οι περιοχές της χώρας στις οποίες καταγράφονται κρούσματα της ασθένειας, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν αποδίδουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία», αναφέρει ο ΙΣΑ και καλεί τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο σχέδιο δράσης, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες.

Επίσης καλεί το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα «προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια αίματος, καθώς ένα μεγάλο μέρος των αιμοδοτών που κατοικούν στις περιοχές που εμφανίστηκαν τα κρούσματα, αποκλείονται πλέον από τις αιμοδοσίες».

Επίσης να μεριμνήσει για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ακόμη εφιστά την προσοχή, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να λαμβάνουν σχολαστικά μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

«Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση να έχουμε θανατηφόρα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και μάλιστα στην πρωτεύουσα της χώρας, αποτελεί ένα έγκλημα που έχει ονοματεπώνυμο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης. Πρόσθεσε ότι «σοβαρές ευθύνες έχουν, τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και το υπουργείο Υγείας, που δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για τους κινδύνους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή