ΔΕΘ: Προσομοιωτής F-16 Viper των μαχητικών του 2020 και ελικόπτερο του ΠΝ στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων

ΔΕΘ: Προσομοιωτής F-16 Viper των μαχητικών του 2020 και ελικόπτερο του ΠΝ στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσομοιωτή F-16 Viper των ελληνικών μαχητικών του 2020, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, νέες τεχνολογίες, πλήθος διαδραστικών δραστηριοτήτων και όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο ευρύτερο κοινό σε καιρό ειρήνης, συμμετέχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Στόχος του σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που δίνουν και φέτος το «παρών» (για τρίτη συνεχή χρονιά) στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι μια διαδραστική παρουσία, που θα «αγκαλιαστεί», όπως και τα προηγούμενα χρόνια, από τους επισκέπτες της διοργάνωσης.

ΔΕΘ: Προσομοιωτής F-16 Viper των μαχητικών του 2020 και ελικόπτερο του ΠΝ στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων-1

Φέτος, ο εκθεσιακός χώρος έχει «μετακομίσει» και οι δραστηριότητες έχουν αυξηθεί, με κύρια στόχευση τη διαδραστικότητα. «Η παρουσία των ΕΔ εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δράσεώς τους με μια κυρίως διαδραστική ενημέρωση και επικοινωνία με τους πολίτες», τόνισε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνταγματάρχης Ευστάθιος Κοκκινίδης, υπεύθυνος για την επικοινωνία στο πλαίσιο της συμμετοχής των ΕΔ στην 83η ΔΕΘ. Σκοπός είναι η ανάδειξη του έργου των ΕΔ τόσο στο επίπεδο της επιχειρησιακής προσφοράς όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής προσφοράς.

Οπως σημείωσε ο κ. Κοκκινίδης θα υπάρχουν διάφορες θεματικές ενότητες, όπως εξομοιωτής μαχητικών F-16, που μάλιστα θα παρουσιάζει τη διαμόρφωση που θα έχουν τα ελληνικά μαχητικά μετά τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά και προσομοιωτές βολής οπλικών συστημάτων, αντιαρματικών, δορυφορικά συστήματα, κυρίως σε πλαίσιο διαδραστικό.

«Ο επισκέπτης της φετινής ΔΕΘ θα μπορεί να 'πετάξει' ένα μαχητικό F-16 με τι οδηγίες των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας», τόνισε ο κ. Κοκκινίδης, που σημείωσε με έμφαση πως όλα τα εκθέματα θα είναι «ανοιχτά και προσβάσιμα στο κοινό».

Στο περίπτερο των ΕΔ θα είναι μεν κυρίαρχη η παρουσία της τεχνολογίας και των πλέον προηγμένων οπλικών και δορυφορικών συστημάτων, οι θεματικές ενότητες όμως είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες. Θα υπάρχει εκπροσώπηση της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ), των Στρατιωτικών Σχολών, του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστηρίξεως Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), ενώ σε μια σπάνια ευκαιρία, ειδικευμένα διαδικτυακά προϊόντα, όπως αυτά της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

ΔΕΘ: Προσομοιωτής F-16 Viper των μαχητικών του 2020 και ελικόπτερο του ΠΝ στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων-2

Εμφαση δίνεται φέτος και στην επαφή του ευρύτερου κοινού με τα στελέχη των ΕΔ που θα βρίσκονται στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Θα υπάρχουν και μαθητές των παραγωγικών σχολών, όπως οι Ίκαροι, οι Ευέλπιδες αλλά και στελέχη των επίλεκτων Ειδικών Δυνάμεων (σ.σ ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) με ανάλογο εξοπλισμό, όπως και του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) στα πλαίσια μιας συμμετοχής σε πολλά επίπεδα των ΕΔ», σημείωσε ο κ.Κοκκινίδης.

Για τους νεότερους σε ηλικία επισκέπτες θα λειτουργήσει και ένα σημείο όπου, εφόσον το επιθυμούν, «θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν στίβο αναρρίχησης – καταρρίχησης, όπως και εκμάθηση κόμπων», ανέφερε ο κ. Κοκκινίδης. Οι δραστηριότητες συμπληρώνονται και από επίδειξη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και ρομποτικά μηχανήματα.

Το πλέον εντυπωσιακό στατικό έκθεμα πάντως βρίσκεται εξωτερικά της εισόδου του χώρου του περιπτέρου των ΕΔ, όπου υπάρχει ένα ελικόπτερο S-70 SEAHAWK του Πολεμικού Ναυτικού, μια σπάνια παρουσία σε έκθεση ανοιχτή στο ευρύτερο κοινό, ελικόπτερο που «έχει και την επιχειρησιακή αποστολή του στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στη χώρα, όπου αυτό είναι απαραίτητο.»

ΔΕΘ: Προσομοιωτής F-16 Viper των μαχητικών του 2020 και ελικόπτερο του ΠΝ στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων-3

Εξάλλου, από τις 8 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα ελλιμενίζονται η φρεγάτα ΥΔΡΑ και το υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ, σκάφη που θα μπορεί να επισκεφθεί το κοινό κάθε ημέρα από τις 10:00-13:00 αλλά και από τις 17:00-20:00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή