Εβρος: Σύλληψη και επιστροφή στην Τουρκία δύο Τούρκων στρατιωτικών

Εβρος: Σύλληψη και επιστροφή στην Τουρκία δύο Τούρκων στρατιωτικών

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο Τούρκους στρατιωτικούς συνέλαβαν το πρωί και το μεσημέρι της Κυριακής άνδρες ελληνικής περιπόλου της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) στον Έβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή που χωρίζει τα χωριά Φέρρες και Πόρος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, η πρώτη σύλληψη έλαβε χώρα γύρω στις 11:00 το πρωί και η δέυτερη περίπου στις 14:00 το μεσημέρι. Ο πρώτος συλληφθείς ήταν ένας έφεδρος υπαξιωματικός που έφερε τον ατομικό του εξοπλισμό άνευ πυρομαχικών, ενώ ο δεύτερος ένας δόκιμος έφεδρος υπαξιωματικός, ο οποίος δεν έφερε ούτε οπλισμό ούτε πυρομαχικά.

Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους, ο δε δεύτερος ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Στους δύο Τούρκους στρατιωτικούς έγιναν ιατρικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, Από τη σύλληψη διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου.  Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης των δύο χωρών, ολοκληρώθηκε η παράδοση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30. 

Επιπλέον, για το θέμα επικοινώνησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Τούρκος ομόλογος του, Χουλουσί Ακάρ.

Το περιστατικό συνέβη περίπου έξι μήνες μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη σε παρόμοιο περιστατικό, οι οποίοι παρέμειναν στις τουρκικές φυλακές για πέντε και πλέον μήνες και αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι στις 14 Αυγούστου από τις τουρκικές αρχές.

Την ίδια στιγμή, οι μονάδες ολόκληρης της παραμεθορίου βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή