Στη Βουλή δικογραφίες για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Στη Βουλή δικογραφίες για τον Γιάννο Παπαντωνίου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβιβάστηκαν εκ νέου στη Βουλή δικογραφίες που αφορούν τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με το αδίκημα της δωροδοκίας – αυτή τη φορά – προκειμένου η Βουλή να αποφασίσει αν η συγκεκριμένη κατηγορία έχει ή όχι παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Αν η Βουλή αποφασίσει, όπως έγινε και στην υπόθεση της Novartis, ότι η δωροδοκία πολιτικών προσώπων δεν παραγράφεται με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά εξακολουθεί ως αδίκημα να «ζεί», τότε θα επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη, η οποία θα συνεχίσει την έρευνα και ενδεχομένως να οδηγηθεί σε άσκηση ποινικής δίωξης.

Αν η Βουλή θεωρήσει στην περίπτωση Παπαντωνίου τη δωροδοκία περιγεγραμμένη τότε η υπόθεση ως προς αυτό το σκέλος θα κλείσει και ο πρώην υπουργός θα είναι αντιμέτωπος μόνον με τις ήδη υπάρχουσες σε βάρος του εκκρεμότητες, που αφορούν κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για την οποία έχει κληθεί σε απολογία από την ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς, Ηλιάνα  Ζαμανίκα, για το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η δικογραφία που έφθασε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες στη Βουλή περιλαμβάνει νέα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτές Διαφθοράς – Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γεώργιος Ευαγγέλου – τα οποία προέρχονται από κινήσεις λογαριασμών από ελβετικές τράπεζες και τις κυπριακές αρχές που έχουν στείλει στοιχεία από εξωχώριες εταιρείες και λογαριασμούς.

Η κατηγορία της δωροδοκίας (παθητικής) σχετίζεται με την απόκτηση ακινήτου στη Σύρο κατά τις ανακριτικές αρχές από τον πρώην υπουργό και με εξοπλιστικά προγράμματα που υπεγράφησαν επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Πάντως, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή και έως ότου εκκαθαριστεί κοινοβουλευτικά το θέμα, η Δικαιοσύνη συνεχίζει την έρευνα για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, σε ό,τι αφορά την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οι ειδικοί ανακριτές έχουν καλέσει και τους δυο σε απολογία στο τέλος του μήνα, βασιζόμενοι σε κατηγορητήριο που φθάνει τις 800 σελίδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το κατηγορητήριο, το σύνολο του ποσού που αποδίδεται ως ξέπλυμα στον πρώην υπουργό φθάνει τα 3 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός από την πρώτη στιγμή, καθώς οι έρευνες κρατούν χρόνια, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη ή εμπλοκή σε παράνομες πράξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργός και αποδίδει την εμπλοκή του σε σκοπιμότητες.

Ωστόσο, κατά το κατηγορητήριο, του αποδίδεται κατηγορία ξεπλύματος και σημειώνεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί πληθώρα λογαριασμών μέσω διαφόρων πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να καταστεί δύσκολος έως αδύνατος ο εντοπισμός των χρημάτων και να εμφανίζονται οι κινήσεις αυτές νόμιμες.

Οι κύροι λογαριασμοί που φέρεται, κατά το κατηγορητήριο, να χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός για τη διακίνηση διαφόρων χρηματικών ποσών είναι επτά, και αφορούν τις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank. Από αυτούς τους λογαριασμούς – κατά την κατηγορία πάντα – χρησιμοποιήθηκαν 35 υπολογοριασμοί δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, με μοναδικό σκοπό να χάνεται κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού.

Ωστόσο, κατά την πορεία των σύνθετων αυτών κινήσεων διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς,  στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και τελικώς ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή