ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Κροατία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (φωτογραφίες)

stin-kroatia-o-archigos-geetha-fotografies-2273587

Επίσκεψη στην Κροατία πραγματοποιεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο κ. Αποστολάκης μετέβη στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων όπου μετά από την επίσημη τελετή υποδοχής του συναντήθηκε με τον Κροάτη ομόλογό του, General Mirko Šundov.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΓΓΕΘΑ, κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

stin-kroatia-o-archigos-geetha-fotografies0

Συζητήθηκε επιπροσθέτως, η υφιστάμενη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών καθώς και η προοπτική ενίσχυσής της, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωατλαντικό επίπεδο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής της Κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) στην πολυεθνική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ” αλλά και συνεκπαιδεύσεις σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

stin-kroatia-o-archigos-geetha-fotografies2

Κατά τις συνομιλίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Το ευμετάβλητο σύγχρονο περιβάλλον απειλών, απαιτεί την ευρύτερη δυνατή ανάπτυξη διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό οι Ελληνικές ΕΔ προωθούν και πραγματοποιούν ευρύ πλέγμα αμυντικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
  • Περιοχικές πρωτοβουλίες στρατιωτικής συνεργασίας, όπως η Adriatic and Ionian (ADRION) Initiative αλλά και η πρόσφατη συνεκπαίδευση στον τομέα των ειδικών δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με τη διεξαγωγή της άσκησης ειδικών επιχειρήσεων “Salamis Storm 2018”, συμβάλλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της σταθερότητας στα Βαλκάνια.
  • Η συνέχιση της νατοικής επιχείρησης στο Αιγαίο για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών κρίνεται επιβεβλημένη. Στο σημείο αυτό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ειδική αναφορά στη συμμετοχή της Κροατίας με 1 περιπολικό σκάφος στη δύναμη της Frontex.
  • Η συμμετοχή προσωπικού των Κροατικών ΕΔ (134 στελέχη) σε εκπαιδεύσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και η κοινή εμπλοκή των δύο χωρών στην υλοποίηση προγραμμάτων της προωθούμενης Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (Permanent Structured Cooperation-PESCO), ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία Ελλάδας και Κροατίας στον αμυντικό τομέα.
  • H παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών ΕΔ στο Αιγαίο αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα από τις Ελληνικές ΕΔ.

Ακολούθως, ο κ. Αποστολάκης έγινε δεκτός από τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Κροατίας, κ. Tomislav Ivić, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

stin-kroatia-o-archigos-geetha-fotografies4

Επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την έδρα της Διοίκησης της ΠΑ της Κροατίας και συναντήθηκε με τον Διοικητή, Brigadier General Mato Mikić, με τον οποίον συζήτησαν επί θεμάτων συνεργασίας της ΠΑ των δύο χωρών. Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για την αποστολή, οργάνωση και λειτουργία της Κροατικής ΠΑ. 

stin-kroatia-o-archigos-geetha-fotografies6

Τέλος, κατά την παραμονή του στο Ζάγκρεμπ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβυ κ. Σταύρο Τσιέπα.

stin-kroatia-o-archigos-geetha-fotografies8