Υπουργική ασάφεια για τον εμβολιασμό παιδιών

Υπουργική ασάφεια για τον εμβολιασμό παιδιών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προχωρήσει σε δημόσια τοποθέτηση υπέρ της ανάγκης και χρησιμότητας του εμβολιασμού, ζητούν από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννη Μπασκόζο και κατ’ επέκταση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι παιδίατροι του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, σε επιστολή της προς τον κ. Μπασκόζο, κάνει ειδική αναφορά σε επίσημη ανακοίνωση-διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που χρονολογείται από τα τέλη του 2015, και η οποία αφήνει ανοιχτό το παράθυρο στους γονείς που θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο να ζητήσουν από τον γιατρό να υπογράψει δικαιολογητικό μη εμβολιασμού ακόμα και για «πιθανές παρενέργειες». Ειδικότερα, στη διευκρινιστική απάντηση του υπ. Παιδείας, αν και αναφέρεται ότι μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, σημειώνεται ότι «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης».

Σύμφωνα με την Ενωση, η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργείου Παιδείας προκαλεί σύγχυση και αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων. Οπως εξηγεί στην επιστολή της προς τον κ. Μπασκόζο, «οι γιατροί ούτως ή άλλως δεν εμβολιάζουν παιδιά με σαφή ιατρική αντένδειξη στον εμβολιασμό και υπογράφουν αυτοβούλως το αντίστοιχο δικαιολογητικό». Και συνεχίζει: «Αυτό όμως που πραγματικά μας άφησε έκπληκτους και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση είναι που ζητείται από τους γιατρούς να υπογράψουν δικαιολογητικό με βάση την επιθυμία των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και, ακόμα χειρότερα, με αναφορά στον ασαφή, ανυπόστατο και απαράδεκτο όρο “πιθανές παρενέργειες”».

Σύμφωνα με την Ενωση, η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργείου Παιδείας «δίνει άλλοθι σε όλες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες να την ισχυρίζονται και, ακόμα χειρότερα, βάζει σε σκεπτικισμό ακόμα και αυτούς τους γονείς που μέχρι τώρα συναινούσαν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους».

Η Ενωση ζητεί την απόσυρση του συγκεκριμένου εγγράφου και τη θέσπιση «επιπτώσεων» στην περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν εμβολιάσουν τα παιδιά τους και θελήσουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς ή στα σχολεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή