«Γάμος» με το ΕΣΥ για την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού

«Γάμος» με το ΕΣΥ για την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δωρεάν υπηρεσίες προς τους πολίτες θα παρέχει από τις αρχές Οκτωβρίου η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Το υπουργείο Υγείας προχωρά στο «πάντρεμα» του Κέντρου Υγείας Αχαρνών –πρώην μονάδα ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ– με την Πολυκλινική που λειτουργεί στο Ολυμπιακό Χωριό και η οποία πλέον θα λειτουργεί με όρους Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τις επόμενες ημέρες το προσωπικό και ο εξοπλισμός του κέντρου υγείας Αχαρνών «μετακομίζουν» στις εγκαταστάσεις της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, όπου από κοινού με τους επαγγελματίες υγείας της Πολυκλινικής θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στους κατοίκους τόσο των κοντινών δήμων όσο και της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου, σε αντίθεση με το τι ισχύει σήμερα στην Πολυκλινική όπου οι πολίτες πληρώνουν για τις υπηρεσίες.

Η Πολυκλινική στο Ολυμπιακό Χωριό ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Αύγουστο του 2005 υπό τη διεύθυνση της ΑΕΜΥ Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας). Πρόκειται για μια εξαιρετική δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με υψηλή επισκεψιμότητα κυρίως από περιοχές των βορείων συνοικιών του Λεκανοπεδίου, με πολύ καλό επίπεδο εξοπλισμού, και πληθώρα ιατρικών ειδικοτήτων. Η Πολυκλινική διαθέτει σύγχρονο τμήμα ιατρικής απεικόνισης με αξονικό και μαγνητικό τομογράφο και μία καλά εξοπλισμένη μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Εως και σήμερα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν την επίσκεψή τους σε γιατρό (10 ευρώ η επίσκεψη). Η Πολυκλινική έχει συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ως προς το διαγνωστικό μέρος της λειτουργίας της, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι σήμερα καταβάλλουν συμμετοχή για τις εξετάσεις, όπως και στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Για τις υπηρεσίες φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι πολίτες πρέπει να καταβάλουν εξ ολοκλήρου το αντίτιμο.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, «από την 1η Οκτωβρίου, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν τίποτε για τις υπηρεσίες που παρέχονται στη μονάδα». Η προεργασία για τη «συγκατοίκηση» κέντρου υγείας και Πολυκλινικής έχει γίνει και σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, αυτό που εκκρεμεί είναι η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΑΕΜΥ και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Το κείμενο της σύμβασης έχει σταλεί προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών που είναι ο ένας εκ των δύο μετόχων της ΑΕΜΥ –ο άλλος μέτοχος είναι το υπ. Υγείας– και η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Οπως διευκρινίζει ο κ. Βαρδαρός, από την παρέμβαση αυτή δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις σχέσεις εργασίας των εργαζομένων του Κέντρου Υγείας και της Πολυκλινικής. Σημειώνεται ότι το προσωπικό της Πολυκλινικής εργάζεται με συμβάσεις ενώ στο κέντρο υγείας στην πλειονότητά τους οι γιατροί είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Ωράριο

Το ωράριο λειτουργίας του νέου κέντρου υγείας θα είναι διευρυμένο (από τις 8 π.μ. έως τις 9 μ.μ.), ενώ ο στόχος είναι στο μέλλον να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι να λειτουργήσει στη δομή και σταθμός του ΕΚΑΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή