Καθημερινά «δελτίο κινδύνου» από την ΕΛ.ΑΣ.

Καθημερινά «δελτίο κινδύνου» από την ΕΛ.ΑΣ.

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημερήσιο δελτίο κινδύνου για τους πιθανούς στόχους βίαιων ακτιβιστικών επιθέσεων από ομάδες αναρχικών «εκδίδουν» τον τελευταίο μήνα οι λεγόμενες «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Ταυτόχρονα, πρόγραμμα «ιδιαίτερων» μαθημάτων στους αστυνομικούς που εκτελούν υπηρεσία στατικής φύλαξης στις πάνω από 500 σκοπιές του Λεκανοπεδίου θέτει σε εφαρμογή η ΓΑΔΑ στον απόηχο της πρόσφατης επίθεσης με μπογιές στην πρεσβεία του Ιράν, στο Ψυχικό.

Ειδικότερα, προκειμένου να προβλεφθούν οι επόμενες ενέργειες του «Ρουβίκωνα» και των υπόλοιπων ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι επιτελείς της Αστυνομίας ζήτησαν από τους αναλυτές τριών διαφορετικών διευθύνσεων να συντάσσουν από κοινού και σε καθημερινή βάση μια έκθεση εκτίμησης απειλής, στην οποία να αποτυπώνουν τους δυνητικούς στόχους των αναρχικών. Σκοπός της πρωτοβουλίας δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της αστυνόμευσης στα σημεία όπου πιθανολογείται ότι θα εκδηλωθούν ακτιβιστικές δράσεις και επιθέσεις, όπως αυτή εναντίον του κτιρίου που στεγάζει τη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράν, ξημερώματα της Δευτέρας, από μέλη του «Ρουβίκωνα».

Η απόφαση για τη συγκρότηση της κοινής ομάδας αξιολόγησης απειλών ανήκει στον νέο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδη Ανδρικόπουλο, ο οποίος εμφανίζεται να υιοθετεί μια πιο «επιθετική» στρατηγική έναντι των ομάδων του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου. Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά την επίθεση στην πρεσβεία ο κ. Ανδρικόπουλος κάλεσε στο γραφείο του ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς προκειμένου να τους επιπλήξει για την παθητική στάση των αστυνομικών στην υπόθεση και να τους ζητήσει πρωτοβουλίες «εδώ και τώρα» για τον περιορισμό της δράσης του «Ρουβίκωνα».

Το ημερήσιο «δελτίο κινδύνου» συντάσσουν από κοινού η Αντιτρομοκρατική, η Διεύθυνση Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) και η Ασφάλεια Αττικής. Στελέχη των τριών υπηρεσιών καταγράφουν τις εξελίξεις εντός και εκτός συνόρων και κατόπιν ανάλυσης προχωρούν σε εκτιμήσεις για τους πιθανούς στόχους ακτιβιστικών και εξτρεμιστικών ενεργειών. Η ομάδα αξιολόγησης απειλών κατέγραψε, ενδεικτικά, τις εξελίξεις στην πρόσφατη υπόθεση αποφυλάκισης του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας και επεσήμανε τον κίνδυνο «παρέμβασης» αναρχικών στο δικαστικό μέγαρο της Χαλκίδας.

Αντίστοιχα, με αφορμή την έναρξη, στις 5 Σεπτεμβρίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν σε μία από τις αναφορές τους τον κίνδυνο να εκδηλωθεί ακτιβιστική ενέργεια στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς, που έχει την ευθύνη της διαδικασίας. Τον περασμένο Μάιο, ύστερα από καταδρομική επίθεση μελών του «Ρουβίκωνα» σε συμβολαιογραφείο στο κέντρο της Αθήνας, η διοίκηση του Συλλόγου είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσε τα μέλη της αναρχικής «συλλογικότητας» για «τρομοκρατία». Στα ημερήσια δελτία τους, τα μέλη της ομάδας αξιολόγησης καταγράφουν και γεγονότα που δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστά, όπως για παράδειγμα απολύσεις εργαζομένων, που θεωρούν ότι είναι πιθανό να αποτελέσουν αφορμή για δράσεις αντιεξουσιαστών, όπως έχει κατ’ επανάληψη συμβεί στο παρελθόν. Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, ο «Ρουβίκωνας» πραγματοποίησε ενέργεια με στόχο εταιρεία στην Καλλιθέα, μετά απόλυση εγκύου και αντίστοιχα τον Ιούλιο μέλη της ίδιας ομάδας προκάλεσαν φθορές σε κατάστημα με είδη σπιτιού στην Καλλιθέα με αφορμή την απόλυση γυναίκας – υπαλλήλου που έπασχε από σοβαρή ασθένεια.

Διεθνές παρατηρητήριο

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή επικαιρότητα, οι αναλυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους στα θέματα διαχείρισης μετανάστευσης, δράσεων ακροδεξιών ομάδων καθώς και σε διώξεις και καταδίκες ατόμων που θεωρούνται από τους αναρχικούς ως «αγωνιστές». Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι από την προσοχή των αναλυτών της Αντιτρομοκρατικής, της ΔΙΔΑΠ και της Ασφάλειας δεν ξέφυγαν όσα συνέβησαν στην πόλη Κρέμνιτς της Γερμανίας και τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για «παρέμβαση» αναρχικών στη γερμανική πρεσβεία. Μέσω της ίδιας διαδικασίας αξιολόγησης, οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. είχαν στα πρόσφατα δελτία απειλής επισημάνει τον κίνδυνο μιας ακτιβιστικής ενέργειας εναντίον της πρεσβείας του Ιράν, όπως ακριβώς αυτή που εκδηλώθηκε στις 6 π.μ. της Δευτέρας. Αφορμή για τη «στοχοποίηση» της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Ιράν από αναρχικούς ήταν η εκτέλεση με απαγχονισμό Κούρδου ακτιβιστή, που καταδικάστηκε για συμμετοχή σε ένοπλη κομμουνιστική οργάνωση.

Επιθέσεις σε πρεσβείες του Ιράν με αφορμή την ίδια υπόθεση καταγράφηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Συνολικά, οι στόχοι που αναφέρονται στα ημερήσια «δελτία κινδύνου» κυμαίνονται μεταξύ 50-70. Σε αυτούς συγκαταλέγονται δημόσια κτίρια και διπλωματικές αντιπροσωπείες που ούτως ή άλλως φυλάσσονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά και άλλοι, φαινομενικά δευτερεύουσας σημασίας που όμως είναι δυνατόν να προκαλέσουν αναταράξεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.

Επανεκπαίδευση… στις σκοπιές

Ταχύρρυθμα, ιδιαίτερα μαθήματα στους αστυνομικούς που εκτελούν υπηρεσία στατικής φύλαξης ξεκινά τις αμέσως επόμενες ημέρες το τμήμα εκπαίδευσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ). Αφορμή στάθηκε ο αιφνιδιασμός του σκοπού στην πρεσβεία του Ιράν, τη στιγμή που τα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» πραγματοποίησαν επίθεση με μπογιές στο κτίριο. Αρμόδιοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν στην «Κ» ότι οι εκπαιδεύσεις δεν θα γίνουν στο κτίριο της ΓΑΔΑ, ούτε στην έδρα των υποδιευθύνσεων αλλά στο «πεδίο». Τι σημαίνει αυτό; Η ομάδα των εκπαιδευτών θα επισκεφθεί τους αστυνομικούς στις σκοπιές τους και θα τους επανεκπαιδεύσει λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε σημείου. «Θα τους επισημάνουν τα τρωτά σημεία της εγκατάστασης την οποία φυλάνε, καθώς και το πώς μπορούν να προφυλαχθούν από ακτιβιστικές και εξτρεμιστικές ενέργειες», σχολίασε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή. Η διαδικασία θα ξεκινήσει από τις περισσότερο «ευαίσθητες» περιοχές και αρχικός στόχος είναι η ομάδα να επισκέπτεται τουλάχιστον πέντε σκοπιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή