ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποφασισμένος για το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας ο Βαρθολομαίος

Αποφασισμένος για το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας ο Βαρθολομαίος

Αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στην υπόθεση του ουκρανικού αυτοκεφάλου εμφανίστηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά πως το Φανάρι ούτε απειλεί αλλά και δεν απειλείται.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του επί τη υποδοχή ενός Τσέχου θεολόγου στη λειτουργία που τελέσθηκε στον ναό Αγίου Φωκά στον Βόσπορο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας, τη «νεοτέρα των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών η οποία διατελεί κάτω από την στοργή και την προστασία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου» και συμπλήρωσε τα εξής:

«Τώρα είναι η σειρά της Ουκρανίας η οποία θα λάβει το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας εν ου μακρώ χρόνω ελπίζω παρά τας υπαρχούσας αντιδράσεις και τούτο θα γίνει διότι είναι δικαίωμα της».

Ο κ. Βαρθλομαίος ξεκαθάρισε πως αφενός η Ουκρανία έχει «δικαίωμα να λάβει το καθεστώς της αυτοκεφαλίας και αφετέρου πλευρά είναι δικαίωμα και μάλιστα αποκλειστικό τον Οικουμενικού Πατριαρχείου «να χορηγεί το Αυτοκέφαλο, όπως το χορήγησε σε όλες τις νεότερες ορθόδοξες Εκκλησίες αρχής γενομένης από της Ρωσίας τον 16ο αιώνα…».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από την πλευρά της Ρωσίας σχετικά με τα όρια των αρμοδιοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και για τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν ο Πατριάρχης ξεκαθάρισε πως «Δεν μας τρομάζουν οι απειλές».

Συμπλήρωσε δε πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείον ούτε απειλεί ούτε απειλείται αλλά προχωρεί σταθερά εκπληρώνοντας την από των Ιερών Κανόνων αποστολή του και εκπληρώνοντας και σεβόμενο τα προνόμια τα οποία του παρεχώρησαν οι κανόνες Οικουμενικών Συνόδων. Αυτούς τους Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων και τα προνόμια που έδωσαν οι Σύνοδοι στην πρωτόθρονον Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως, δεν τα απεμπολούμε, τα σεβόμεθα, τα τηρούμε και θα τα υλοποιήσουμε και εν προκειμένω εις την περίπτωσην της Ουκρανίας και όπου αλλού χρειαστεί».