«Κίνδυνος η εκκοσμίκευση εντός Εκκλησίας»

«Κίνδυνος η εκκοσμίκευση εντός Εκκλησίας»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, αλλά σε ήπιους τόνους, έστειλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κατά την προσφώνησή του στην πρώτη τακτική συνεδρία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο κ. Ιερώνυμος έκανε αναφορές στις γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια (εύλογα, η ΠΓΔΜ είναι σε πρώτο πλάνο), στις συζητήσεις για τους διακριτούς ρόλους Κράτους – Εκκλησίας, στις αιτίες της οικονομικής κρίσης, ενώ μίλησε για την ανάγκη ενότητας της Ορθοδοξίας.

Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι «η Εκκλησία «είχε, έχει και δεν θα πάψει ποτέ, όσο και αν κάποιοι διακαώς το επιθυμούν, να έχει λόγο και άποψη για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της πατρίδος μας, πολλώ δε μάλλον όταν απειλούνται ή και διακυβεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα».

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι, καλούμενη η Εκκλησία να αντιμετωπίσει νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και στρατηγικές αλλαγές, οφείλει να περιφρουρήσει τη μακραίωνη πολιτιστική και ελληνοχριστιανική κληρονομιά, να αγωνισθεί για την επικράτηση της ειρήνης, να καταγγείλει τις εθνικιστικές τάσεις, τις ηγετικές επιδιώξεις και τις ιστορικές ανακρίβειες, οι οποίες δεν έχουν θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στην οικονομική κρίση και στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, το οποίο οφείλεται κυρίως στη μετανάστευση των νέων, τόνισε ότι έχουμε ηθικό χρέος να μην επαναλάβουμε τα λάθη και τα παραπτώματα του παρελθόντος και να μην επιστρέψουμε στις διάφορες πρακτικές, όπως οι πελατειακές σχέσεις, οι οποίες ευθύνονται για την πολυετή οικονομική κρίση, που είναι αποτέλεσμα της ηθικής και πνευματικής παρακμής μας.

Κατόπιν, στο πλαίσιο των διεργασιών για τη διαμόρφωση των θέσεων της Εκκλησίας ενόψει της συζήτησης για συνταγματικές αλλαγές, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι οι σχέσεις της Εκκλησίας με το Κράτος και η ανάγκη της οικονομικής αυτοτέλειας της Εκκλησίας επιτάσσουν τούτη την ώρα ενότητα και σοβαρότητα λόγων και πράξεων. «Η εκκοσμίκευση εντός της Εκκλησίας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο», ανέφερε. Κλείνοντας, ο κ. Ιερώνυμος μίλησε και για την ανάγκη ενότητας της Ορθοδοξίας. «Το ορθόδοξο μήνυμά μας καθίσταται επίκαιρο, επιτακτικό, αλλά και αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στην Κρήτη

Την ίδια στιγμή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Κρήτη για τα 50χρονα της Ορθοδόξου Ακαδημίας της Κρήτης. «Ευχόμεθα τα επόμενα χρόνια ζωής και διακονίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας της Κρήτης να είναι πολλά και ευλογημένα», δήλωσε.

Για την απονομή αυτοκέφαλου στην ουκρανική Εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρά την αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας, σε δηλώσεις του (στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr) ο πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «ελπίζουμε οι Ελληνες ιεράρχες να δουν με προσοχή το ουκρανικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή