ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρία τμήματα αρχαίων ψηφιδωτών επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από πρωτοβουλία Γερμανίδας

tria-tmimata-archaion-psifidoton-epestrepsan-stin-ellada-meta-apo-protovoylia-germanidas-2278591

«Τρία τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων, τα οποία εστάλησαν ταχυδρομικώς στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο από Γερμανίδα πολίτη επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία στις 10 Οκτωβρίου 2018», ενημερώνει με ανακοίνωσή του υπουργείο Πολιτισμού. 

«Κατά δήλωσή της τα δύο εξ' αυτών προέρχονται από τη Δήλο και το τρίτο από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Αθήνα και είχαν αποσπαστεί από τους χώρους κατά τη δεκαετία του 1960», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τις αρμόδιες Υπηρεσίες διαπιστώθηκε ότι τα τμήματα ψηφιδωτών από τη Δήλο, διαστάσεων 7Χ8 εκ., προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από το δάπεδο ελληνιστικής οικίας, ενώ το τμήμα ψηφιδωτού από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, διαστάσεων 10Χ9 εκ., προέρχεται από το δάπεδο του τετρακόγχου οικοδομήματος που χρονολογείται στον 5ο αι. μ.Χ.».

tria-tmimata-archaion-psifidoton-epestrepsan-stin-ellada-meta-apo-protovoylia-germanidas0
Φωτογραφία από το τμήμα του ψηφιδωτού που φέρεται να προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Αθήνα 

«Μετά τον επαναπατρισμό τους, τα τμήματα των ψηφιδωτών παραδόθηκαν, με ενέργειες του αρμόδιου Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς), στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Πόλης Αθηνών, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται οι αρχαιολογικοί χώροι από τους οποίους αποσπάστηκαν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ