ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεύτερη Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα Μέσα από το Media Literacy Institute και το Peace Journalism Lab

Δεύτερη Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα Μέσα από το Media Literacy Institute και το Peace Journalism Lab

Με ιδιαίτερη χαρά το MEDIA LITERACY INSTITUTE και το Newsroom του, Journalists About Journalism, ανακοινώνουν την 2η Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα Μέσα, την Πληροφορία και την Ειδησεογραφική Παιδεία (Media, Information & News Literacy) την οποία διοργανώνουν από τις 19 έως τις 26 Νοεμβρίου 2018 σε συνεργασία με το Peace Journalism Lab στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να τονίσει την σημασία που έχει σήμερα η παιδεία στα μέσα και την πληροφορία και η ειδησεογραφική παιδεία (media, information & news literacy), στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της τυπικής, άτυπης και δια βίου εκπαίδευσης, με την εξοικείωση των πολιτών κάθε ηλικίας με βασικές αρχές, έννοιες και γνώσεις ώστε να μπορούν να κρίνουν και να ελέγχουν το online και το έντυπο περιεχόμενο, που αναζητούν, διαβάζουν, αναπαράγουν ή δημιουργούν οι ίδιοι, καθώς και τις πληροφορίες που διακινούνται στο διαδίκτυο, σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ΜΜΕ και δημοφιλείς πλατφόρμες επικοινωνίας. Φέτος εστιάζουμε σε ζητήματα πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, ως θέματα κρίσιμα για την λήψη αποφάσεων στην καθημερινή μας ζωή και για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών.

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας θα υλοποιηθεί καμπάνια ενημέρωσης online, με ραδιοφωνικά σποτ, προβολές βίντεο, ρεπορτάζ, δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, hands-on εργαστήρια και πάνελ συζητήσεων. Συγκεκριμένα, έξι εργαστήρια στην Αθήνα στις 19 & 20/11, ανοιχτά στο κοινό, θα δώσουν στους πολίτες την ευκαιρία να μάθουν να διακρίνουν τις ειδήσεις από την παραπλανητική ενημέρωση, το μεροληπτικό περιεχόμενο ή την προπαγάνδα:

19 Νοεμβρίου

  1. Οπτικοακουστική παιδεία (Ειρήνη Ανδριοπούλου, Εκπαιδευτικά Προγράμματα ΕΚΟΜΕ)
  2. Προπαγάνδα και internet: οδηγίες για αποτελεσματική προπαγάνδα online (Σταμάτης Πουλακιδάκος, ΕΚΠΑ, Διδάσκων στο Εργαστήριο του τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ)
  3. Media Literacy: Η ανάγκη του 21ου αι. (Κατερίνα Χρυσανθοπούλου,  Cognitive Scientist, Managing Partner στο MLI, Υποψήφια Διδάκτορας Media Literacy στο ΑΠΘ)

20 Νοεμβρίου

  1. Εισαγωγή στην Δημοσιογραφία Δεδομένων (Φλόρεντς Τσελάι, Data Scientist)
  2. Η εικόνα μας στα social media (Μαρία Κοζάκου, Δημοσιογράφος, Social Media Expert)
  3. Η παραπληροφόρηση ως τμήμα του στρατιωτικού δόγματος της Ρωσίας (Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, Δημοσιογράφος, Μελετητής Ρωσικής ιστορίας & πολιτικής)

Όλα τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο Σεράφειο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, φιλοξενούμενα στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Στις 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ, διεθνής ημερίδα με θέμα «παραπληροφόρηση και η αντιμετώπιση της προπαγάνδας στη ΝΑ Ευρώπη”, με συμμετοχή ειδικών από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος του Ανοιχτού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου: "Ειδήσεις: Τι και πώς "πιστεύουμε": η σημασία της ειδησεογραφικής παιδείας για την Δημοκρατία" (Δρ. Χρήστος ΦραγκονικολόπουλοςΑναπληρωτής καθηγητής, τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε (ΑΠΘ), Διευθυντής Peace Journalism Lab, Δρ. Νίκος ΠαναγιώτουΕπίκουρος καθηγητής, τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε (ΑΠΘ), Επιστημονικός Σύμβουλος MLI).

Η εβδομάδα πραγματοποιείται με την συνεργασία εμπειρογνωμόνων στον τομέα από την Ελλάδα και την Ευρώπη και υποστηρίζεται επικοινωνιακά από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης (Fm100, TV100) και την ΕΣΗΕΜΘ.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια του Ινστιτούτου προς σύγχρονες κοινωνίες "εγγράμματες" στα νέα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης: με τη δημιουργία online περιεχομένου, ερευνητική δημοσιογραφία, ανάπτυξη δεξιοτήτων, καμπάνιες, ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και κατευθυντήριων γραμμών, σεμινάρια και εργαστήρια, δικτύωση και δημόσιες συζητήσεις, καθώς και με συνεργασίες με εγχώριους και διεθνείς καταξιωμένους στον τομέα οργανισμούς, Δείτε την 1η εβδομάδα του 2017 εδώ.

Συνεχής ενημέρωση για τις δράσεις της εβδομάδας στο www.jaj.gr (newsroom),  στο www.medialiteracyinstitute.gr, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, καθώς και στις σελίδες  https://www.facebook.com/journalistsaboutjournalism/ & https://www.facebook.com/MediaLiteracyInstituteMLI/