«Το σκυλί μου και τα μάτια μου»

«Το σκυλί μου και τα μάτια μου»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενα κενό. Το κενό που νιώθει ένας άνθρωπος ακρωτηριασμένος. Αυτό αισθάνθηκα. Σαν να είχα ένα μέλος-φάντασμα». Μπορεί η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», συνιδρύτρια της σχολής σκύλων-οδηγών τυφλών «Λάρα» και ακτιβίστρια με απώλεια όρασης, να έχει ξεπεράσει πάμπολλα εμπόδια στη ζωή της, αλλά η στροφή αυτού του Νοεμβρίου τής επιφύλαξε μια πραγματική δοκιμασία. Οταν ξύπνησε, νωρίς το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής, βρήκε την «Amazing Girl», τη Μέη της, τον σκύλο-οδηγό που είναι τα «μάτια» της στον δρόμο και η συντροφιά της στο σπίτι και παντού, σε ημιθανή κατάσταση, να βαριανασαίνει και να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Στην κλινική διαπιστώθηκε βαριά εσωτερική αιμορραγία, αλλά ευτυχώς, χθες, χάρη στις προσπάθειες των γιατρών και την αμέριστη συμπαράσταση των διαδικτυακών φίλων της Ιωάννας-Μαρίας, που βοήθησαν να συγκεντρωθεί το ποσό που χρειαζόταν για τις εξετάσεις και την αγωγή, το 11χρονο λαμπραντόρ πήρε το πολυπόθητο εξιτήριο και επέστρεψε κοντά στον «άνθρωπό» του.

Ηταν η πρώτη φορά στη σχεδόν δεκάχρονη συμπόρευσή τους που οι δυο τους έμειναν τόσες μέρες χώρια. Η Μέη ζει με την Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου από δύο ετών, από τότε δηλαδή που ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της. Εκτοτε κάνουν τα πάντα μαζί. «Και θέατρο έχει πάει, και σε σχολεία με έχει συνοδεύσει, και στην τηλεόραση έχει βγει, είναι απίστευτη επαγγελματίας!» μας λέει η Ιωάννα-Μαρία. «Δεν ήταν ποτέ ανυπάκουη, νιώθει αγάπη για τον κόσμο και αυτό της προκαλεί τρομερή πειθαρχία και ασφάλεια. Της εμπιστεύομαι τη ζωή μου καθημερινά. Εχει τύχει, εκεί που βρισκόμαστε σε μια στενή νησίδα στη Μεσογείων, ανάμεσα σε δύο ρεύματα που τρέχουν, ένα μηχανάκι να καβαλήσει τη νησίδα και να περάσει ξυστά δίπλα της, αλλά εκείνη να μην πάρει το βλέμμα της από τον δρόμο, προκειμένου να με οδηγήσει. Εχει τύχει να μου σώσει τη ζωή σε διάβαση πεζών, όταν ένα αυτοκίνητο έστριψε με πορτοκαλί. Το είδε και φρέναρε σε ένα δευτερόλεπτο, κι εγώ σε δύο. Είναι φοβερό, αυτά τα σκυλιά ξέρουν το βάρος της ευθύνης που έχουν». Η Μέη είναι και το μόνο σκυλί στην Ελλάδα που έχει λάβει άδεια εισόδου σε νοσοκομείο, προκειμένου να συνοδεύει καθημερινά την κ. Γκέρτσου στην εργασία της.

Τις ημέρες που νοσηλευόταν στην κλινική, η Ιωάννα-Μαρία μετακινούνταν με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού. «Ενας τυφλός πρέπει να μπορεί να βασιστεί στο μπαστούνι του γιατί πάντα κάτι μπορεί να συμβεί», εξηγεί. «Πήγα κι έπεσα όμως πάνω σε ένα μηχανάκι που είχε παρκάρει στο πεζοδρόμιο. Αυτές είναι οι δυσκολίες, όπως και τα ψηλά εμπόδια που δεν πιάνει το μπαστούνι. Ομως το ψυχολογικό κομμάτι ήταν πολύ πιο βαρύ για μένα. Είναι η παρέα μου η Μέη, περνάω καλά μαζί της, νιώθω πληρότητα. Είναι πολύ δύσκολο όταν έχεις μάθει να είσαι με έναν τέτοιο σκύλο ξαφνικά να μην τον έχεις. Μου προσφέρει πάρα πολλά και δεν παίρνει τίποτα σε αντάλλαγμα». Μέσα σ’ όλα, έπρεπε ξαφνικά να ανταποκριθεί και στα έξοδα της νοσηλείας. «Η σχολή μας κάνει απίστευτη δουλειά, έχουμε τα καλύτερα σκυλιά, κι όμως δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα μιας αιφνιδιαστικής ασθένειας. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις χορηγίες, οι σκύλοι-οδηγοί και οι βοηθοί αναπήρων γενικότερα θεωρούνται πολύ ακριβή υπηρεσία. Κι όμως, αυτοί οι σκύλοι για 8-9 χρόνια δίνουν 100% αυτονομία σε έναν άνθρωπο». Ευτυχώς η έκκληση που έκανε για βοήθεια είχε άμεση ανταπόκριση. «Είναι φοβερό, οι άνθρωποι δεν με αφήνουν να πέσω ούτε ψυχολογικά ούτε οικονομικά. Νιώθω πολύ συγκινημένη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή