ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στο επίκεντρο του εορτασμού της Ημέρας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στο επίκεντρο του εορτασμού της Ημέρας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Μεγάλος αριθμός ακολούθων Άμυνας και διπλωματών συμμετείχε στη δεξίωση που παρατέθηκε στην Ουάσινγκτον στα πλαίσια της εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ημέρας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, το παρών έδωσαν μέλη των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων μαζί με αξιωματούχος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, ενώ κοινός παρανομαστής στις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών ήταν η αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας.

Κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε στους ισχυρούς στρατιωτικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στο τομέα της αμυντικής συνεργασίας, τονίζοντας παράλληλα και τη σημαντική συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, την οποία χαρακτήρισε ως «βάση της ήπιας ισχύος» της πατρίδας μας.

«Επενδύοντας στη μακροχρόνια φιλία μας, οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν φτάσει σε εξαιρετικό επίπεδο. Σε αυτή την προσπάθεια, υποστηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ μέσω των μέσων και της υποδομής μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Σήμερα, είμαι ικανοποιημένος με την αυξανόμενη δυναμική και τις νέες πτυχές της στρατιωτικής μας συνεργασίας, ενώ η επιθυμία μου είναι να ενισχύσω περαιτέρω αυτή τη συνέργεια… Ως βάση της ήπιας ισχύος, η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, η ελληνική διασπορά, με πνεύμα εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης, παρείχε πάντα μεγάλη βοήθεια στην προώθηση των εθνικών μας δικαιωμάτων, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της ιστορίας, διατηρώντας την Ελλάδα ως ένα ισχυρό όνομα σε όλη την υφήλιο».

Στις νέες προοπτικές που παρουσιάζονται στην αμυντική συνεργασία αναφέρθηκε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χάρης Λαλάκος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον επικείμενο στρατηγικό διάλογο που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτή η εξέλιξη θα επισημοποιήσει αλλά και θα αναβαθμίσει ποιοτικά τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες:

«Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε μια αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να τονίσω ότι η αμυντική συνεργασία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, ίσως ο ισχυρότερος πυλώνας, μιας αναπτυσσόμενης και πολύ επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που, σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, η διευρυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα επισημοποιηθεί με την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου… Και φυσικά στην αμυντική συνεργασία, οι ένοπλες δυνάμεις θα αποτελέσουν βασικό τμήμα αυτής της στρατηγικής συνεργασίας, η οποία θα αρχίσει επίσημα, αλλά πρόκειται να συνεχίσει και ελπίζουμε επίσης να αναβαθμίσει την ποιότητα της συνεργασίας που έχουμε ήδη και απολαμβάνουμε εδώ και δεκαετίες».

Από την πλευρά του, ο ακόλουθος Άμυνας της πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Σχης Βασίλειος Λαμπρόπουλος, ανέλυσε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας αλλά και την προάσπιση των δυτικών αξιών της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε μια ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή:

«Η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια γιορτή αφιερωμένη στους φύλακες των ελληνικών συνόρων, αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων, στους εγγυητές της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας του ελληνικού λαού. Οι ισχυρές και καλά εκπαιδευμένες ένοπλες δυνάμεις είναι μια επένδυση για την ελευθερία και την ακεραιότητα της χώρας μας. Συμβολίζουν επίσης τη διαχρονική ενότητα του ελληνικού έθνους και τη διασφάλιση της ύπαρξης και των συμφερόντων του σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από συνθήκες που απειλούν το δυτικό μοντέλο ζωής και τις αξίες, όπως η δημοκρατία και η ειρήνη. Σε μια περίοδο σημαντικών κοινωνικοπολιτικών αλλαγών και ευρύτερων γεωπολιτικών αναταραχών, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν στην επίτευξη της σταθερότητας σε μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ