Ισχαιμικό επεισόδιο η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου

Ισχαιμικό επεισόδιο η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, που σχετίζονται με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε στο σώμα του, οφείλεται ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου, σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών.

Οπως γράφουν οι ιατροδικαστές Νίκος Καλογρηάς και Σουλτάνα Μαριανού, από την τοξικολογική εξέταση που είχε γίνει στον Κωστόπουλο δεν προέκυψε παρουσία τοξικών ή άλλων ουσιών που να συνδέονται με τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή για θέματα ταυτότητας φύλου. Αξιολογώντας τα στοιχεία της ιστολογικής εξέτασης και τα ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής, οι ιατροδικαστές αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι: «Με δεδομένη την απουσία υποκείμενης στεφανιαίας ή άλλης νόσου, άλλης υποκείμενης παθολογικής οντότητας (…) οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε ο θανών σε διάφορα σημεία του σώματος, μέσω μηχανισμού stress με την ιατρική έννοια του όρου».

Ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου στο στενό της οδού Γλάδστωνος, στην προσπάθειά του να διαφύγει από ένα κοσμηματοπωλείο. Εκείνη την ημέρα είχε εγκλωβιστεί –υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες– μέσα στο κατάστημα. Οι πρώτες αναφορές της αστυνομίας τότε έκαναν λόγο για απόπειρα ληστείας. Βίντεο που κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα αυτόπτες μάρτυρες δείχνουν τον 73χρονο ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν 55χρονο μεσίτη να κλωτσούν τον Κωστόπουλο στο σώμα και στο κεφάλι ενώ εκείνος προσπαθεί να απεγκλωβιστεί. Και οι δύο άντρες αντιμετωπίζουν την κατηγορία της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Κατά τις απολογίες τους αρνήθηκαν και οι δύο τις κατηγορίες.

Καθαρός από ουσίες

Προχθές έγινε γνωστό ότι ο Κωστόπουλος δεν είχε κάνει χρήση ναρκωτικών. Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων ήταν αρνητικά στην αναζήτηση ουσιών όπως: οπιούχα, κοκαΐνη/ μεταβολίτες, αμφεταμίνες/μεθαμφεταμίνες, βενζοδιαπεζίτες, μεθαδόνη/μεταβολίτες, ενώ η ποσότητα αλκοόλ που ανιχνεύθηκε στον οργανισμό του ήταν ελάχιστη.

«Το επιστημονικό πόρισμα των ιατροδικαστών αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην έρευνα για να διαλευκανθεί ο τραγικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου. Είναι κρίσιμο στοιχείο στην προσπάθεια να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση, δίνοντας τις πρώτες ηχηρές απαντήσεις, τόσο στην καχυποψία περί συγκάλυψης, όσο και στη μισαλλοδοξία και στην προσπάθεια διαπόμπευσης ενός ανθρώπου που δεν ζει πια. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί», δήλωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή