Στην Αθήνα εκπρόσωποι του Πατριαρχείου για τη συμφωνία κράτους – εκκλησίας

Στην Αθήνα εκπρόσωποι του Πατριαρχείου για τη συμφωνία κράτους – εκκλησίας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Αθήνα προκειμένου να ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τις προτάσεις της τόσο για τις αλλαγές στο άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο ρυθμίζει τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας όσο και για το καθεστώς μισθοδοσίας και τις εργασιακές σχέσεις των κληρικών μητροπόλεων που υπάγονται στο Φανάρι.

Επιπλέον το διήμερο 27 – 29 Οκτωβρίου  έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, για το ίδιο θέμα, ενώ αύριο ο κ. Γαβρόγλου συναντάται με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, που υπάγεται πνευματικά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου προχώρησε σε αυτοκριτική αλλά άφησε και σαφείς αιχμές κατά μητροπολιτών που φέρονται ως «δελφίνοι» για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

O κ. Ιερώνυμος δήλωσε: «Προβληματίζομαι για τους χειρισμούς μου, αλλά είναι δυνατόν να υπάρχει σύμπτωση απόψεων, σύμπνοια σε ένα τόσο μεγάλο σώμα, όπως η ιεραρχία»;

Ακολούθως, ρώτησε: «Αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή άλλες σκέψεις»;

Oυσιαστικά, άφησε να εννοηθεί ότι οι «δελφίνοι» βρήκαν αφορμή να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους, όχι τόσο εναντίον του Αρχιεπισκόπου, όσο για τη μάχη της διαδοχής.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει αμφισβήτηση από την ιεραρχία στο έργο του, απάντησε: «Πιστεύω στο έργο μου, αυτό μου δίνει περισσότερη δύναμη σήμερα».

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρξει συγκρότηση επιτροπής ανάμεσα σε εκκλησία και πολιτεία επί των σημείων του σχεδίου συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, στην οποία θα συμμετάσχουν και κληρικοί.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γαβρόγλου δήλωσε ότι είναι διασφαλισμένη η μισθοδοσία και τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των κληρικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή