Ενταση στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες-βίντεο)

Ενταση στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες-βίντεο)

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ενταση σημειώθηκε στα μαθητικά συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών που πραγματοποίησαν μαθητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται πως η συγκέντρωση στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι, ενώ η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας» καλούσε τους μαθητές στο συλλαλητήριο ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» για τη Μακεδονία, «για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν».

Η πορεία ξεκίνησε κατά τις 13.30, ενώ πλαισιώθηκε και από μπλοκ φοιτητών, που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μαθητών. Η πορεία ολοκληρώθηκε περίπου μια ώρα μετά, αφού πέρασε από τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, με μια στάση στη Βουλή.

«Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας» ανέφερε η "Πρωτοβουλία" σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο Facebook, στην οποία σημειώνει: «Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας, για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».

Ενταση στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες-βίντεο)-1
Ενταση στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες-βίντεο)-2
Ενταση στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες-βίντεο)-3
Ενταση στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες-βίντεο)-4

Δεκάδες σχολεία υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο μαθητών από σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης, που είχε κατεύθυνση το κέντρο της Πόλης για το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ας σημειωθεί, πως είναι δεκάδες τα σχολεία σε ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη που βρίσκονται υπό κατάληψη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ενδεικτικά, συνολικά στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 100 σε αριθμό τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη, με τους μαθητές να έχουν αναρτήσει στα κάγκελα ελληνικές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Aξίζει να σημειωθεί πως είναι αρκετοί εκείνοι που στις ανακοινώσεις τους υπογραμμίζουν πως «η δράση τους σε καμία περίπτωση, δεν φέρει φασιστικό ή εθνικιστικό χαρακτήρα».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετά το πέρας της πορείας μέλη ακροδεξιών οργανώσεων με κουκούλες άρχισαν τον πετροπόλεμο, αφού φέρεται να εντόπισαν μέλη αντιεξουσιαστών.

Η ένταση ήταν μεγάλη με την Αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και τους ακροδεξιούς να απαντούν με πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Εικόνες και βίντεο από την Θεσσαλονίκη:

Ενταση στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες-βίντεο)-5
Ενταση στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες-βίντεο)-6
Ενταση στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες-βίντεο)-7
Ενταση στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες-βίντεο)-8
Ενταση στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες-βίντεο)-9
Ενταση στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες-βίντεο)-10
Ενταση στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες-βίντεο)-11