Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 23 κατηγορούμενοι για την υπόθεση λαθραίας εξαγωγής χρυσού

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 23 κατηγορούμενοι για την υπόθεση λαθραίας εξαγωγής χρυσού

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν οι 23 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα στην ανακρίτρια Διαφθοράς για συμμετοχή στο φερόμενο κύκλωμα λαθραίας εξαγωγής χρυσού.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν σήμερα ήταν και ο φερόμενος ως αρχηγός της δεύτερης ομάδας που της καταλογίζεται λαθραία εξαγωγή χρυσού για τον οποίο ανακρίτρια και εισαγγελέας όρισαν τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την υποχρεωτική εμφάνιση ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα. Αντίστοιχους όρους επέβαλαν και στον αστυνομικό της υπηρεσίας ασφαλείας υψηλών προσώπων ο οποίος από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου φαίνεται να ενημέρωνε τον ενεχυροδανειστή Δημήτρη-Ριχάρδο Μυλωνά για κινήσεις της αστυνομίας.

Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την χώρα, ενώ σε δύο κατηγορούμενους με τουρκική καταγωγή ορίστηκε επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 ευρώ. Με τη σημερινή διαδικασία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των απολογιών των 63 συλληφθέντων για παράνομες ενέργειες στον χώρο του χρυσού, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή.

Από το σύνολο των κατηγορουμένων, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων και άλλοι επτά συγκατηγορούμενοι του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών ο συνήγορος του ιδιοκτήτη της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδου Μυλωνά, Αλέξης Κούγιας υποστήριξε προ ημερών με σχετική ανακοίνωση ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αδίκημα λαθρεμπορίας σε βάρος του εντολέα του καθώς δεν επιβάλλονται δασμοί στις εισαγωγές και εξαγωγές προιόντων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ωστόσο, μετά την απόλογία του την Κυριακή, ο 51χρονος Ριχάρδος Μυλωνάς προφυλακίστηκε. 

Σήμερα, η προσκόμιση εγγράφου από τον συνήγορο του αρχηγού της δεύτερης ομάδας, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, φαίνεται να θέτει εν αμφιβόλω την κατηγορία περί κακουργηματικής λαθρεμπορίας. 

Πρόκειται για το έγγραφο που αναφέρει την απόφαση 1/1995 του Ευρωπαικού Συμβουλίου, η οποία θέτει σε εφαρμογή τη συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ – Τουρκίας και καταργεί τις δασμολογικές επιβαρύνσεις, πλην τροφίμων. 

Ως εκ τούτου, η επιβολή περιοριστικών όρων στους 23 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και ο αργηχός της δεύτερης ομάδας, ερμηνεύεται από τους νομικούς κύκλους ως ένδειξη αποδυνάμωσης του κατηγορητηρίου. 

Σε αυτό το πλαίσιο, συνήγοροι όσων έχουν προφυλακιστεί φέρεται ότι θα αιτηθούν εντός των επόμενων ημερών την αποκατάσταση του μέτρου προφυλάκισης με την επιβολή περιοριστικών όρων.