Μια υπεραγορά γεύσης, το σύγχρονο μπακάλικο του «Γαστρονόμου»

Μια υπεραγορά γεύσης, το σύγχρονο μπακάλικο του «Γαστρονόμου»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βήμα» σε άγνωστους στο αθηναϊκό κοινό παραγωγούς, αλλά και μια ευρεία γκάμα ποιοτικών επιλογών προσφέρει το κατάστημα του «Γαστρονόμου», που θα λειτουργεί από σήμερα στην υπεραγορά του «Σκλαβενίτη» εντός του Avenue Mall. 1.159 προϊόντα από 130 παραγωγούς βρίσκονται ήδη στα ράφια και στις προθήκες ενός σύγχρονου μπακάλικου, στη διάθεση όσων δεν αρκούνται σε τυποποιημένες λύσεις: θέλουν να μυρίσουν, να δοκιμάσουν, να ρωτήσουν περισσότερα για την προέλευση και τη σύσταση, τον τρόπο καλλιέργειας και παρασκευής των προϊόντων που θα βάλουν στο πιάτο τους. Μέλι, λάδι, μπαχαρικά, αλάτι, βότανα, παξιμάδια, μαρμελάδες, παραδοσιακά ζυμαρικά, τραχανάδες, χυλοπίτες, κους κους, κουλούρια, χαλβάδες, αρτοποιήματα, ελιές, βιολογικό κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, όπως και μια μεγάλη γκάμα ελληνικών κρασιών, προϊόντα Ελλήνων παραγωγών, που έχουν εν πολλοίς παρουσιαστεί στο περιοδικό ή (και) διακριθεί με βραβεία «Γαστρονόμου», τίθενται πλέον στην κρίση του καταναλωτικού κοινού.

«Εχουμε μια καλή γνώση των ελληνικών προϊόντων, την οποία αποκτήσαμε από την καθημερινή μας επαφή με τους παραγωγούς και τις δοκιμές τροφίμων», εξηγεί στην «Κ» λίγο πριν από την έναρξη των εγκαινίων ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, κ. Αγγελος Ρέντουλας, «δεν αλλάζουμε ιδιότητα, απλώς αξιοποιούμε όσα μάθαμε τα τελευταία δώδεκα χρόνια». Η πρωτοβουλία γεννήθηκε εντός της «Καθημερινής» και αγκαλιάστηκε από τον «Σκλαβενίτη», που για τρεις μήνες προετοίμαζε τον χώρο κατάλληλα.

Μια υπεραγορά γεύσης, το σύγχρονο μπακάλικο του «Γαστρονόμου»-1
Ποιος ήταν ο παλαιότερος σεφ και κατ’ επέκτασιν σύμβουλος του δημοφιλούς περιοδικού; Ο Χριστόφορος Πέσκιας ή ο Στέλιος Παρλιάρος;

«Θέλουμε να εξελιχθούμε στον σύνδεσμο μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών», αναφέρει στην «Κ» ο Βασίλης Μπαμπανίκας, που θα αναλάβει τα ηνία του εγχειρήματος χάρη στην πολυετή εμπειρία του στον κλάδο, καθώς υπήρξε ο ιδιοκτήτης του βιολογικού μπακάλικου «Ευοί Ευάν» στον Πειραιά. Ο ίδιος προτρέπει κάθε ενδιαφερόμενο παραγωγό να έρθει σε επαφή μαζί του. «Αρχικά, για να γνωριστούμε προσωπικά, αφού αυτό αποτελεί θεμέλιο λίθο για μια σχέση εμπιστοσύνης». Ο κ. Μπαμπανίκας θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους συντάκτες του «Γαστρονόμου» για να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, να συστήνουν η μία στην άλλη πλευρά πρόσωπα και εταιρείες, να επαναξιολογούν τις παλιές.

«Το πρώτο τεύχος βγήκε το 2006, τότε κανείς δεν φανταζόταν ότι αυτό θα ήταν η φυσική του εξέλιξη», τόνισε στα χθεσινά εγκαίνια η κ. Μαρία Χαψούλα, υπεύθυνη ανάπτυξης γαστρονομικού τομέα, «για εμάς αποτελεί μεγάλη χαρά, αλλά και βάρος ευθύνης, γι’ αυτό συνεχίζουμε με συνέπεια και κέφι να ανακαλύπτουμε νέους παραγωγούς και να διευκολύνουμε όσους ήδη γνωρίζουμε να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά της Αθήνας».

Μια υπεραγορά γεύσης, το σύγχρονο μπακάλικο του «Γαστρονόμου»-2

Ποιος ήταν ο παλαιότερος σεφ και κατ’ επέκταση σύμβουλος του δημοφιλούς περιοδικού; Ο Στέλιος Παρλιάρος ή ο Χριστόφορος Πέσκιας; Οι δύο σεφ υποστήριξαν με σθένος την… παλαιότητά τους προτού μοιράσουν στον κόσμο που είχε συρρεύσει στη γαστρονομική γωνιά του «Σκλαβενίτη» κρέμα βανίλια με κυδώνια, με βάση πρώτες ύλες που υπάρχουν στο κατάστημα. Βέβαια, το κοινό είχε ήδη για περισσότερες από δύο ώρες απολαύσει δημιουργίες και των δύο σεφ, όπως παξιμαδάκια βρώμης με τυροκαυτευρή, φέτα και σύκα μαριναρισμένα με μαυροδάφνη, κριθαρότο με μελάνι σουπιάς, καπνιστή πέστροφα. Παράλληλα, εξαιρετικές οινικές επιλογές που έδεναν αρμονικά με τα εδέσματα είχε επιμεληθεί ο καταξιωμένος sommelier και υπεύθυνος αγορών κρασιού στο κατάστημα, Αρης Σκλαβενίτης. Γιατί όπως ειπώθηκε από όλους, «“Γαστρονόμος” και “Σκλαβενίτης” μοιραζόμαστε την ίδια “πετριά”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή