ΙΡΑΝ-ΙΣΡΑΗΛ

Ιράν: Πυρηνική τρομοκρατία από το Ισραήλ

Ιράν: Πυρηνική τρομοκρατία από το Ισραήλ

Για «θρασεία πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας» κατηγόρησε το Ισραήλ η Τεχεράνη, ύστερα από το σαμποτάζ στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού της προγράμματος, στην πόλη Νατάνζ, η οποία εκδηλώθηκε την Κυριακή, προκαλώντας βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης, αλλά όχι ανθρώπινα θύματα.

Σε συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε επίσης λόγο για «έγκλημα (του Ισραήλ) εναντίον της ανθρωπότητας», επικαλούμενος τις δυνητικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει το σαμποτάζ σε ανθρώπινες ζωές και στο περιβάλλον. Προειδοποίησε, δε, ότι «το Ιράν θα πάρει εκδίκηση από το σιωνιστικό καθεστώς στον κατάλληλο χρόνο και τόπο».

Κατά πάγια πρακτική του, το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για μυστικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στο εξωτερικό. Ωστόσο Αμερικανοί και Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στους New York Times ότι το σαμποτάζ οργανώθηκε από την Ιερουσαλήμ. Πολλά ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι επρόκειτο για κυβερνοεπίθεση η οποία προκάλεσε έκρηξη στο σύστημα ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων της Νατάνζ και ότι η επιχείρηση οργανώθηκε από την υπηρεσία μυστικών πληροφοριών Μοσάντ. 

Ιράν: Πυρηνική τρομοκρατία από το Ισραήλ-1Εχοντας στο πλευρό του τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέφυγε χθες να αναλάβει ευθέως την ευθύνη της επίθεσης, τόνισε όμως ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν επιμένει στον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος.

Από το βήμα του ιρανικού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Τζαβάντ Ζαρίφ μίλησε και αυτός για «εκδίκηση», τονίζοντας όμως ότι η Τεχεράνη «δεν θα πέσει στην παγίδα» των Ισραηλινών, οι οποίοι, κατά την εκτίμησή του, επιδιώκουν να ναρκοθετήσουν τις διαβουλεύσεις της Βιέννης για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Αυτή η δειλή πράξη θα ενδυναμώσει τη θέση μας στις διαπραγματεύσεις», εκτίμησε ο Ιρανός διπλωμάτης. Την εκτίμησή του ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν «δεν αποτελούν θετική συνεισφορά» στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Από την πλευρά του, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αμερικανική ανάμειξη πίσω από το σαμποτάζ στη Νατάνζ.