ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στη 10η Μαΐου

ap_330510013

flashback-sti-10i-ma-oy0
Ο θρυλικός Αμερικανός κολυμβητής Τζόνι Βάισμιλερ, γνωστός μετέπειτα για την καριέρα του ως ηθοποιός και κυρίως για τις ταινίες στις οποίες υποδύθηκε τον Ταρζάν, φωτογραφίζεται με μερικά από τα εκατοντάδες τρόπαια του, στο Αθλητικό Κέντρο του Ιλινόι, το 1927. (AP Photo)

flashback-sti-10i-ma-oy1
Πλήθος Γερμανών πολιτών παρακολουθεί τη ρίψη περίπου είκοσι χιλιάδων «αντιγερμανικών» βιβλίων στην πυρά από μέλη της νεολαίας του Ναζιστικού Κόμματος, στην πλατεία «Μπέμπελ Πλατς» (Πλατεία της Όπερας) του Βερολίνου, το 1933. 'Εχοντας ως στόχο τους την «πνευματική κάθαρση» του γερμανικού έθνους, οι Ναζί κατέστρεψαν τα έργα  πολλών σπουδαίων Γερμανών και Αυστριακών διανοητών, όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο Καρλ Μαρξ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ και ο Στέφαν Τσβάιχ. (AP Photo)

flashback-sti-10i-ma-oy2
Μία οικογένεια Ιαπώνων, κατοίκων του Σιάτλ από την προπολεμική περίοδο, επιστρέφει στο σπίτι της μετά από χρόνια κράτησης σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Άινταχο, για να το βρει βανδαλισμένο και μουτζουρομένο με αντιιαπωνικά συνθήματα, λίγους μήνες πριν από το οριστικό τέλος του πολέμου, το 1945. (AP Photo)

flashback-sti-10i-ma-oy3
Ένας Αμερικανός πεζοναύτης της 6ης Μεραρχίας Πεζοναυτών του αμερικανικού στρατού προσπαθεί να αποφύγει τα ιαπωνικά πυρά που πέφτουν σαν βροχή στην «Κοιλάδα του Θανάτου», κατά τη διάρκεια της μάχης της Οκινάουα, το 1945. Η συγκεκριμένη περιοχή της ιαπωνικής νήσου έλαβε την ονομασία «Death Valley» από τους Αμερικανούς πεζοναύτες, καθότι σε μόλις οκτώ ώρες μάχης έχασαν 125 συναδέλφους τους. (AP Photo/U.S. Marine Corps, Pvt. Bob Bailey)