ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 27η Μαΐου

ap_4505270332

Flashback στην 27η Μαΐου-1
Η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού και θριαμβευτή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Ουίνστον Τσόρτσιλ, Κλεμεντάιν, γελάει με την ψυχή της, καθώς ο άντρας της λέει κάποιο από τα χαρακτηριστικά καυστικά του αστεία, για τα οποία είναι τόσο φημισμένος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, το 1945. Παρά την καθοριστική του συμβολή στη συντριβή του Τρίτου Ράιχ και τη νίκη των Συμμάχων, ο επικεφαλής των Συντηρητικών έχασε τελικά τις εκλογές από τους Εργατικούς και τον Κλέμεντ Άτλι. Για αυτή την εκλογική του ήττα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «οι άνθρωποι ψηφίζουν με βάση το τι υπόσχεσαι να κάνεις αύριο και όχι με βάση το τι έκανες εχθές». (AP Photo)

Flashback στην 27η Μαΐου-2
Ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός Τζούλιους Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, γνωστός για τη συμβολή του στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας, για την οποία έμεινε γνωστός ως «πατέρας της ατομικής βόμβας», επισκέπτεται τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα, το 1958. (AP Photo)

Flashback στην 27η Μαΐου-3
Η κούραση από την πολυήμερη κατάληψη της πλατείας Τιενανμέν και τις καθημερινές κινητοποιήσεις είναι αποτυπωμένη στα πρόσωπα των διαμαρτυρόμενων φοιτητών, οι οποίοι ακούν ανέκφραστοι τη συνέντευξη Τύπου των ηγετών της μεγάλης φοιτητικής κινητοποίησης διάρκειας έξι εβδομάδων, οι οποίοι καλούν σε μία μεγάλη πορεία στο κέντρο του Πεκίνου, που θα την ακολουθήσει το τέλος της κατάληψης, το 1989. Λίγες ημέρες μετά, το αίτημα των Κινέζων φοιτητών για δημοκρατία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα συνθλιβεί από την καταστολή της 4ης Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες έως και χιλιάδες φοιτητές θα χάσουν τη ζωή τους από τα πυρά του κινεζικού στρατού. (AP Photo/Mark Avery)