ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 5η Ιουνίου

ap_890605094

Flashback στην 5η Ιουνίου-1
Ο λαός της Ρώμης κατακλύζει τους δρόμους της «Αιώνιας Πόλης», για να υποδεχτεί πανηγυρικά τους στρατιώτες της 5ης Αμερικανικής Στρατιάς, οι οποίοι ξεκίνησαν να εισέρχονται στην ιταλική πρωτεύουσα από το βράδυ της προηγούμενης, εκδιώχνοντας και τις τελευταίες εναπομείνασες γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, το 1944. (AP Photo) 

Flashback στην 5η Ιουνίου-2
Η εύστοχη ρίψη μίας βόμβας Ναπάλμ από ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-26 τυλίγει στις φλόγες μία βιομηχανική μονάδα και ένα ορυχείο της Βόρειας Κορέας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του αμερικανικού στρατού να πλήξει τις βιομηχανικές υποδομές του κομμουνιστικού στρατοπέδου στον Πόλεμο της Κορέας, το 1951. Το εμπρηστικό όπλο του αμερικανικού στρατού υπήρξε σήμα κατατεθέν των θερμών επεισοδίων του Ψυχρού Πολέμου, καθώς χρησιμοποιήθηκε ευρέως όχι μόνο στον Πόλεμο της Κορέας, αλλά και στον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο νωρίτερα και στον Πόλεμο του Βιετνάμ αργότερα. (AP Photo)

Flashback στην 5η Ιουνίου-3
Περιτριγυρισμένος από την προσωπική του φρουρά από Μελανοχίτωνες, ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι απευθύνει τον φασιστικό χαιρετισμό προς τους καραμπινιέρους που παρελαύνουν μπροστά του, την ημέρα του εορτασμού της 125ης επετείου από την ίδρυση του ιστορικού ιταλικού σώματος, στη Ρώμη, το 1939. (AP Photo)

Flashback στην 5η Ιουνίου-4
Ένας μοναχικός Κινέζος διαδηλωτής προτάσσει το σώμα του μπροστά στα τεθωρακισμένα οχήματα του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας, την επομένη της σκληρής καταστολής της φοιτητικής εξέγερσης της πλατείας Τιενανμέν, όταν η αχανής πλατεία της «Ουράνιας Γαλήνης» μετατράπηκε σε ένα απέραντο σφαγείο από τα πυρά του κινεζικού στρατού, το 1989. Το βίντεο με τον άοπλο πολίτη να επιχειρεί να σταματήσει την προέλαση των τανκς, έμεινε στη συλλογική μνήμη ως το σήμα κατατεθέν του ξεσηκωμού των Κινέζων φοιτητών για δημοκρατία και πολιτικές ελευθερίες, καθώς και ως μία από τις εικόνες-σύμβολα του 20ου αιώνα για τον αγώνα των ανθρώπων για ελευθερία εναντία σε κάθε μορφής αυταρχική εξουσία. (AP Photo/Jeff Widener)